13 Духовно значење на ластовицата

 13 Духовно значење на ластовицата

Leonard Collins

Ластовиците се прекрасни птици кои се чини дека им носат радост на сите оние кои ги гледаат, а бидејќи тие живеат во непосредна близина на луѓето илјадници години, тие станаа и многу симболични птици.

Така да се ќе ви помогне да разберете што би можело да претставува гледањето на ластовичка, во овој пост детално го разгледуваме значењето на птица ластовица. 1>

Ластовиците се птици кои носеле длабока симболика за различни луѓе ширум светот во различни периоди, но пред да погледнеме што значат ластовиците, треба да размислиме за различните карактеристики што им ја дале таа симболика.

Ластовиците се мали, лесни птици кои се способни да летаат на небото со голема брзина, стрелајќи навака и онака и менувајќи ја насоката додека трепнеш додека ги бркаат летечките инсекти, нивната омилена храна.

Меѓутоа, една од најважните карактеристики на ластовиците е тоа што тие се птици преселници, кои се појавуваат на северната хемисфера на пролет за да ги градат гнездата и да ги одгледуваат своите пилиња пред да заминат пред почетокот на зимата во потрага по потопли поднебја.

Некои видови ластовички се светло обоени и секогаш изгледаат како да имаат весело однесување.

Неколку видови често ги градат своите гнезда во зградите, а оваа блиска близина на луѓето која постои со милениуми помогна да се издигнуваат до низа митови, легендии народни приказни за овие птици.

Што значат ластовиците?

Погледнувајќи ги карактеристиките на ластовиците, сега можеме да продолжиме да размислуваме за тоа што тие им значеле на различни народи низ вековите.

 1. Промена на годишните времиња

Откако ластовиците првпат се појавуваат на северната хемисфера на почетокот на пролет, тие долго време се поврзуваат со менувањето на годишните времиња.

Кога се гледаат ластовички како летаат на небото, тоа е знак дека зимата завршила и дека пролетта пристигнала. Тоа значи дека доброто време е на пат и дека наскоро дрвјата ќе процветаат и најтешкиот дел од годината е зад нас.

Навистина, дека доаѓањето на ластовиците го симболизира крајот на зимата е потврдено во изреката „една ластовичка не прави лето“, што значи дека самото гледање на една осамена ластовичка не значи дека летото веќе пристигнало.

Овој израз се користи за да се каже дека само затоа што ситуацијата малку се подобрила , тоа не значи дека ќе продолжи да се подобрува - и дека треба да почекате повеќе докази за подобрување пред да бидете сигурни дека сè е на поправка.

Исто така види: Сонувате за луѓе од вашето минато? (9 духовни значења)

Спротивно на тоа, кога ластовиците повторно ќе исчезнат на крајот на летото се зема како знак дека студените месеци се на враќање и дека зимата доаѓа.

 1. Нови почетоци

Пролетта се гледа како период на повторно раѓање и новопочетоците, така што и ластовиците може да се сфатат како знак за ова во поопшта смисла.

Можеби се чувствувате малку досадно или депресивно по долгата зима, па кога ќе се појават ластовички на небото, можете да земете тоа е знак дека животот може да започне повторно и дека сега е време да се обидете да направите нешто ново.

Можеби можеби ќе сакате да започнете ново хоби, можеби би можеле да размислите за започнување нова работа или можеби сега дури и да биде време да започнете нова врска.

Во секој случај, ако сте загрижени да направите промена или да започнете нешто ново, гледањето на ластовичка треба да ве инспирира да ја започнете - бидејќи со промената секогаш доаѓа нови можности.

 1. Радост и среќа

Почетокот на пролетта е исто така радосно време кога можеме – фигуративно – да излеземе од хибернација и почнете повторно да уживате во животот.

Ова е причината зошто ластовиците, птиците кои се појавуваат со претстојното потопло време, се сметаат за симболи на радост, среќа и позитивност - уште повеќе поради нивната навидум безгранична енергија и привидна радост едноставно да биди жив.

 1. Wanderlust

Друга од карактеристиките на ластовиците е нивната способност да прават огромни патувања од топлите земји каде што ја минуваат зимата до поладните клими на север, каде што одат за да направат гнезда и да се размножуваат.

Како резултат на тоа, ластовиците може да се гледаат како симболи на страста за скитници - така што луѓето кои сакаат да патуваат може да изберат да го зематголтаат како нивно духовно животно.

 1. Заедничка хармонија

Голтачите патуваат во стада, така што тие исто така се гледаат како претставуваат заедничка хармонија и можат да живеат со други без конфликт.

Иако прават гнезда сами во парови за да ги одгледуваат своите пилиња, навечер може да се видат и како летаат наоколу заедно во лов на летечки бубачки. Тие се многу друштвени птици и тоа може да не потсети дека ни требаат и добри пријатели на кои можеме да се потпреме.

 1. Слобода и независност

фактот дека може да се искачи на небото значи дека ластовиците можат да се користат како симбол на слободата, особено поради разиграниот начин на кој летаат што прави да изгледа како да уживаат во секој момент.

Понекогаш, гледајќи ластовиците може да нè натераат повеќе да ја цениме нашата слобода - или ако се чувствувате угнетено, можеби поради вашата работа или врска, гледањето ластовички може да ве инспирира да барате поголема слобода или да тврдите поголема независност.

 1. Слободен дух

Како и слободата и независноста, ластовиците можат да претставуваат и слободен дух бидејќи тие навидум можат да одат каде што сакаат и не мора да примаат наредби од никого.

Како резултат на тоа, гледањето ластовички може да биде добар потсетник за нас дека не треба да бараме да се усогласиме со идеите на другите луѓе. времето, но треба да ги живееме нашите животи како што избираме.

Понекогаш можеме да губиме премногу време и енергија обидувајќи се дада бидеме она што другите луѓе сакаат да бидеме, но најдобриот начин да се води богат и исполнет живот е да бидеме свои без постојано да се обидуваме да бараме одобрение од другите.

 1. Значењата во Античка Грција

Ластовиците биле важни симболични птици во Античка Грција бидејќи биле поврзани со божицата Афродита, божицата на љубовта. Иако Афродита понекогаш носела лоша среќа, кога се појавувала како ластовичка, се мислело дека носи среќа во љубовта.

Се сметало дека и другите богови можат да имаат форма на ластовички, а нивниот изглед е генерално поврзани со среќа. Сепак, убиството на еден беше табу, бидејќи се сметаше дека му носи лоша среќа на индувијалниот одговорен.

 1. Значења во антички Рим

Во антички Рим , ластовиците имаа поинакво значење. Таму се сметаше дека тие се душите на доенчињата кои умреле при породување.

 1. Значења во Кина и Јапонија

Голем дел од симболиката на ластовиците во Кина доаѓаат од фактот што тие пристигнуваат таму на почетокот на пролетта во голем број, најавувајќи го крајот на зимата.

Тие се исто така поврзани со богатство и лојалност, а многу продавачи имаат слики од ластовички во нивните продавниците за да им донесат среќа.

Ова е поврзано со улогата што ја играат во традиционалните практики на фенг шуи, а се смета дека ставањето слики од ластовичка на правилните места во вашиот дом ќе ви донесе добросреќа и да ви помогне да се усогласите со природата. Сликите на ластовиците се исто така поврзани со растот и трансформацијата.

Во Јапонија, ластовичките се исто така поврзани со доаѓањето на пролетта, како и со среќа, плодност и верност.

Исто така види: Што значи кога ве чеша прстенестиот прст? (13 духовни значења)
 1. Значењето за морнарите

Според стара традиција, морнарите кои поминале 5.000 наутички милји на бродови имале право да истетовираат ластовичка на раката. Откако ќе достигнат бројка од 10.000, потоа можеле да додадат втора.

Ова е поврзано и со фактот дека кога морнарот видел ластовички на небото, тоа значело дека е блиску до дома бидејќи ластовиците мора да останат блиску до земја.

 1. Значења за домородните Американци

Ластовиците имаат важно симболично значење за многу индијански племиња. На пример, за некои племиња тие ја симболизираат скромноста и напорната работа - додека на југозапад, гледањето ластовички во воздухот беше знак што претскажуваше добро време.

Во една легенда за Хопи, ластовиците му донеле семки од пченка на племето, помагајќи да се осигура дека не гладуваат. Друга приказна за Хопи раскажува дека ластовицата украла оган од сонцето за да им го даде на луѓето, но ја запалила опашката правејќи го тоа, поради што ластовичката има чаталеста опашка.

 1. Значењето на гнездото за ластовичка во вашата куќа

Ако ластовичката се гнезди во вашиот дом, обично се смета дека ќе донесе среќа во домаќинството. Тоа е и знак за плодност, па ако моментално се обидуватеда основате семејство, тоа би можело да биде добар знак.

Алтернативно, тоа што ластовиците ќе направат гнездо во вашиот дом може да биде знак дека сега е вистинското време да почнете да размислувате за раѓање деца.

Многу различни значења – и речиси сите позитивни

Како што видовме, ластовиците имаат длабоко значење за многу луѓе, а кога ги гледаме како се појавуваат, тоа го сигнализира крајот на зимата и почетокот на пролетта, што ни носи радост и се надеваме на следната година.

Ластовиците им значеле различни работи за различни луѓе ширум светот, а поголемиот дел од нивната симболика е позитивна - затоа следниот пат кога ќе видите ластовичка, одвојте време да размислите што значи да се вие и дозволете и на оваа прекрасна мала птица да ви го исполни срцето со радост.

Leonard Collins

Кели Робинсон е искусна писателка на храна и пијалоци со страст да го истражува светот на гастрономијата. По завршувањето на својата кулинарска диплома, таа работеше во некои од врвните ресторани во земјата, усовршувајќи ги своите вештини и развивајќи длабоко ценење за уметноста на фината кујна. Денес, таа ја споделува својата љубов кон храната и пијалоците со своите читатели преку нејзиниот блог, ТЕЧНОСТИ И ЦРВИ. Кога не пишува за најновите кулинарски трендови, може да се најде како подготвува нови рецепти во својата кујна или истражува нови ресторани и барови во нејзиниот роден град Њујорк. Со проникливо непце и око за детали, Кели носи свежа перспектива во светот на храната и пијалоците, инспирирајќи ги нејзините читатели да експериментираат со нови вкусови и да уживаат во задоволствата на трпезата.