9 Духовни значења на оса

 9 Духовни значења на оса

Leonard Collins

За многу луѓе, осите се досадни, иритирачки бубачки и поради нивните болни убоди, тие често се најнедобрени.

Меѓутоа, осите имаат и подлабоко духовно значење, а најголемиот дел од симболиката доаѓа од повеќе позитивни аспекти на нивниот карактер. Затоа, за да ви помогнеме да разберете повеќе за ова фасцинантно мало суштество, во овој пост детално го дискутираме духовното значење на осата.

Духовното значење на оса

  1. Преземање контрола на нашите животи преку акција

Осите се неверојатно трудољубиви суштества, и иако поединечна оса може да изгледа речиси безначајна, тоа никогаш не ја одложува да работи на се што и треба да направи.

Осата никогаш не престанува да смета дека е премногу мала или слаба за да ги постигне своите цели, таа само оди напред и продолжува со тоа.

Поради оваа причина, осите вообичаено се се гледа дека претставува преземање контрола врз нашите животи преку акција, наместо да бидеме одложени поради големината на задачите со кои се соочуваме.

Понекогаш, може да биде полесно само да се откажеме и да кажеме дека нашите цели во животот се невозможни и надвор од нашиот дофат, но ако имате ваков негативен став и не се ни трудите, сигурно е дека никогаш нема да ги постигнете своите цели.

Наместо тоа, земете ја осата како свој модел и само почнете да правите што треба, малку по малку.

Ќе стекнете контрола над насоката на вашиот живот затоа што вие сте тој што носи одлукиза тоа што сакате да правите, и одеднаш, ќе видите како вашите соништа стануваат подостапни.

Ова не значи дека автоматски ќе ги реализирате сите ваши соништа, но барем ви дава малку шанса да ги постигнете – и ова е подобро отколку да немате никаква шанса, што ќе го имате ако едноставно се откажете без да се трудите.

Исто така види: Сонувате за тетоважа? (11 духовни значења)
  1. Упорност, посветеност и решителност

Не само што осите работат неуморно без да се жалат или воопшто да се забавуваат со идејата да се откажат, туку преку напорна работа, посветеност и одлучност, тие исто така продолжуваат да постигнуваат неверојатни работи.

Помислете на гнездата што ги градат - тие се архитектонски чуда на животинскиот свет. Сепак, тие ги градат без никаква машинерија што ја користиме за да ги конструираме нашите џиновски градби - тие ги подигнуваат само со решителност.

Ова значи дека освен што не потсетува никогаш да не се откажуваме, осата може да го претставува и видови на работи што можеме да ги постигнеме ако се посветиме на нешто и се посветиме од сето срце на таа цел.

Ако го прашате речиси секој успешен човек која е тајната, тие обично ќе ви кажат дека е напорна работа.

Многу малку луѓе постигнуваат големи работи само преку среќа или дури и само чист талент - она ​​што ги издвојува успешните луѓе е обемот на работа што тие се подготвени да ја вложат за да го достигнат врвот.

Ова е лекција што можат да ја одржат и оситеи ние. Нема кратенки до успехот, но ако вложите време и труд со доволно посветеност и решителност, на крајот ќе ги соберете наградите.

  1. Надминување на тешкотиите

Осите никогаш не ги спречуваат задачите што изгледаат премногу големи или обемот на работа што ќе биде потребна за да ги завршат, а од овие причини тие исто така претставуваат надминување на тешкотиите.

Ако се соочувате одреден предизвик во моментот и чувството на обесхрабрување затоа што не знаете како да го надминете, гледањето оса - или да имате оса слета на вас - може да биде порака да не се губи срцето затоа што ќе најдете начин да победите тешкотијата.

Можеби се што ви треба е малку позитивност за да ве турне во вистинската насока, а тоа би можело да биде токму она што ви го дава осата кога ќе се појави.

  1. Плодност

Бидејќи повеќето оси се раѓаат во пролет, тие можат да претставуваат плодност бидејќи ова е време на повторно раѓање и регенерација кога многу други бебиња животни се раѓаат.

Во исто време, осите играат улога во опрашувањето - иако можеби не е толку важна улога како нивните братучеди пчелите.

Меѓутоа, тие го прават своето во ширењето на полен кој им овозможува на растенијата да се репродуцираат, па ова е уште една причина поради која тие се поврзани со плодноста.

  1. Внатрешен воин

Иако многу луѓе имаат тенденција да паника кога ќе видат оса, повеќето од нивсуштествата не се инхерентно агресивни (иако некои видови се познати по тоа што напаѓаат со мала провокација).

Повеќето оси не сакаат да имаат никаква врска со луѓето – или други животни – и ќе ве остават на мира се додека додека ги оставате во мир.

Меѓутоа, кога се загрозени или кога ќе бидат нападнати, тие не се двоумат да се фрлат во битка без размислување за сопствениот живот - и секако, овие инсекти се вооружени со гаден убод.

Овој аспект на нивниот карактер значи дека тие може да се гледаат како да го претставуваат вашиот внатрешен воин.

Можеби не сте тип на личност која излегува во потрага по проблеми или тепачки , и може да избегнете конфронтации колку што е можно повеќе.

Меѓутоа, ако ве вратат во ќош или не останете без друга опција, бесно ќе се борите да се заштитите себеси, вашето семејство или она што ви е важно .

Ако се чини дека ова опишува како се гледате себеси, осата лесно може да биде вашето духовно животно - особено ако чувствувате особено близок афинитет со овој мал, но бестрашен инсект.

Исто така види: Што значи кога ќе слушнете був? (14 духовни значења)
  1. Ред и хармонија, живеење заедно

Понекогаш може да биде тешко да се живее со други луѓе бидејќи секој има различни навики.

Можеби имате цимери чија рутина не не се вклопува со твоето, или можеби живееш со другите членови на твоето семејство и мораш да трпиш секојдневни кавгикој прв ќе ја користи бањата.

Дури и кога живеат само неколку луѓе, ваквите прашања можат да добијат големо значење, но потоа помислете на колонија од стотици оси кои сите успеваат да живеат заедно во совршена хармонија.

Како резултат на тоа, кога имате проблем да живеете со други луѓе, запомнете ја осата и што може да ни каже нивното заедничко постоење.

Можеби треба да научите да станете потолерантни кон туѓите ексцентричности наместо да се лути толку брзо. Дали работите што ги прават навистина се толку сериозни или можете едноставно да ги оставите да се лизгаат без да се потрудите за нив?

Во исто време, размислете како луѓето сметаат дека живее со вас. Какви лоши навики имате? Како би можеле да го промените начинот на кој живеете за да создадете повеќе хармонија и помалку конфликти во куќата?

Ова не значи дека сè е ваша вина, но ако можете да преземете чекори за да го намалите обемот на антагонизмот од ваша страна, можеби другите луѓе со кои живеете ќе можат да го сторат истото.

Исто така, размислете отворено да зборувате за проблемите и да поставите некои правила меѓу вас - затоа што ова е уште еден начин на кој можете да постигнете слична хармонија на оној во кој уживаат осите кои делат гнездо.

  1. Важноста на семејството

Бидејќи многу - иако не сите - оси живеат во големи групи , тие исто така ја претставуваат важноста на семејството.

Една оса во колонија е речисибезвредна, но групата е најважна.

Ова треба да ве потсети на вредноста на вашето семејство бидејќи луѓето што ги сакате се најважните на светот.

Повторно, како што споменавме погоре, осите доброволно ќе се жртвуваат за доброто на колонијата, а можеби и другите членови на вашето семејство би го направиле истото за вас.

Ова значи дека никогаш не треба да ги заборавите врските што ги споделувате, дури и ако понекогаш луѓето што ги сакате може да бидат иритирачки, фрустрирачки или на друг начин многу тешко да се поднесуваат.

  1. Издржливост

Веќе разговаравме за тоа како осите работат неуморно за да ги постигнат своите цели, како што е изградбата на многу импресивни гнезда, а тоа може да се сфати и како голема издржливост.

Сепак, друг аспект од животниот циклус на осите може да исто така да се земе како симбол на издржливост.

Секоја година, повеќето од осите во колонијата изумираат како што пристигнува зимата, а само кралицата преживува.

Таа потоа оди во хибернација за зимата, да се појави следната година и да започне нова колонија.

Ова ни кажува за способноста на осите да преживеат наспроти сите шанси кога само еден член од колонијата треба да помине до пролетта за да донесе колонијата се врати од мртвите.

Тоа е приказна за голема издржливост која треба да нè инспирира и нас.

  1. Нови почетоци

Како што претставува издржливост, повторното појавувањена кралицата во пролетта, исто така, треба да се гледа како симбол на нови почетоци.

Иако е многу малку веројатно, ако сте доволно среќни да видите кралица оса на пролет, треба да ја сфатите како силна духовна порака – и она што ви кажува дека и во вашиот живот доаѓа промена, трансформација или нов почеток.

Различни духовни значења – но главно позитивни

Како што видовме, осите имаат многу духовни значења, но повеќето од нив се поврзани со попозитивните аспекти од нивниот живот и нивното однесување.

Ако видите оса, размислете за некои од позитивните делови на карактерот на овие инсекти и ако можете , обидете се да научите од нив и да земете инспирација од нив за самите да живеете подобар живот.

Leonard Collins

Кели Робинсон е искусна писателка на храна и пијалоци со страст да го истражува светот на гастрономијата. По завршувањето на својата кулинарска диплома, таа работеше во некои од врвните ресторани во земјата, усовршувајќи ги своите вештини и развивајќи длабоко ценење за уметноста на фината кујна. Денес, таа ја споделува својата љубов кон храната и пијалоците со своите читатели преку нејзиниот блог, ТЕЧНОСТИ И ЦРВИ. Кога не пишува за најновите кулинарски трендови, може да се најде како подготвува нови рецепти во својата кујна или истражува нови ресторани и барови во нејзиниот роден град Њујорк. Со проникливо непце и око за детали, Кели носи свежа перспектива во светот на храната и пијалоците, инспирирајќи ги нејзините читатели да експериментираат со нови вкусови и да уживаат во задоволствата на трпезата.