Симболизам на пајакот црна вдовица & засилувач; Духовни значења

 Симболизам на пајакот црна вдовица & засилувач; Духовни значења

Leonard Collins

Гледањето пајак од црна вдовица – без разлика дали сте во буден живот или во сон – може да биде алармантно. Дури и ако вообичаено не страдате од арахнофобија, тоа што морате да ги видите има тенденција да ги доведе до израз сите видови мрачни мисли и чувства.

Исто така види: Што значи кога ќе видите бел був? (10 духовни значења)

Тие се само нешто за нив што може да биде разбудувачко и вознемирувачко дури и најтешкиот меѓу нас.

Можеби тоа е затоа што тоа е зачудувачки суштество кое има тенденција да искомуницира нешто многу посебно на нашата интуиција на кое не можеме баш да ставиме прст и не сме сигурни како да се обратиме.

Тие се неверојатно интелигентни и надарени суштества - само погледнете колку неверојатно изгледа пајаковата мрежа и колку е цврста таа структура. Тоа би можело да придонесе за општото чувство на нелагодност што тие го повикуваат, бидејќи мрежата на пајакот е, на крајот на краиштата, начин да се фати неговиот плен.

Општи информации за Black Widow Spider

Да започнеме со откривање на уникатните карактеристики на пајакот црна вдовица. Иако ова уникатно суштество се чини дека неговото постоење би било дадено насекаде - ако сакаме да го поминеме само она што го разбираме културно - но во реалноста, неговото население најмногу се наоѓа во Канада, САД, Европа, Централна Азија и Кина. 1>

Бои и големини на пајакот црна вдовица

Има сјајна боја, а женката има тенденција да има две светло црвени дамки или светло-црвена дамка во облик на песочен часовник на долната страна. Овие ознаки, сепак, не се леснида гледаат одозгора, што е еден од клучните начини на кои тие се разликуваат од другите видови.

Обликот на песочен часовник може да се земе за да означи многу работи, но неговата неизбришлива врска со времето го прави уште потрогателен : малку работи се толку мистериозни за луѓето како што минува времето. Мажјакот, од друга страна, е речиси половина од големината на женката и е типично сива или кафеава во боја, во целосна спротивност со сјајното црно палто на неговиот женски колега.

Друга голема разлика е тоа што машкиот пајак има жолти или бели ознаки на долната страна наместо црвени, и ништо слично на величествениот облик на песочен часовник кој обично се среќава кај женките.

Можеби уште една важна работа што треба да се знае е дека женскиот пајак црна вдовица има отров кој може да нанесе огромна штета, бидејќи е трипати помоќен од оној на мажјаците.

Територијално однесување

Тие се исто така неверојатно територијални и не сакаат да го имаат својот партнер некаде во близина на нивната територија. Откако ќе се парат и ќе ги поседуваат јајцата, машкиот пајак е протеран, а женскиот пајак црна вдовица може да живее самостојно, кралица на нејзиниот домен.

Доколку, некои од негативните конотации ги имаме со женските пајаци црна вдовица може да се одрази во поширокиот културен страв на жените воопшто. На крајот на краиштата, женката е неверојатно опасна, а нејзиниот отров служи како потсетник за сите кои влегуваат во нејзиниот домен дека таане треба да се меша со.

Понатаму, таа служи како потсетник дека времето ретко е на наша страна. Се разбира, конотациите на песочниот часовник се релативно неодамнешни културни артефакти, но сепак се хранат со нашето разбирање за пајакот црна вдовица. Има смисла само таа интензивна негативност да се соопштува и духовно.

Преземни значења

Со оглед на овој контекст, можете да видите како сликата на пајакот црна вдовица може да биде толку оловна и може да значи еден куп различни работи за различни луѓе.

1. Означување на доминација

За почеток, присуството на пајакот црна вдовица може да означи доминација и да нагласи чувство на ранливост или заробување што можеби го доживувате. Ако се чувствувате заглавени, во непријателско опкружување и чекате некој да ве нападне, тогаш тоа можеби е друга работа за која пајакот се обидува да ве предупреди.

2. Негативност и омраза

Овој интензивен страв и чувство на затвореност може да доведат до чувство дека ќе бидете нападнати или живеете во непријателска средина со претстојна опасност која демне веднаш над хоризонтот. Една од најпопуларните секвенци што може да ги најдете во хорор филмовите е главниот лик да каснува пајаци од овие моќни предатори. Ова има за цел да послужи како метафора за некаква интензивна омраза што може да ја доживее поединецот. –

Во духовна смисла, чинот на гризењеима за цел да означи негативност или интензивно предупредување дека ви доаѓа лоша енергија.

Ако ова ви се случи во буден живот, а не на филм, ова чувство на нерамнотежа, нормално, може да се чувствува прилично опасно и ве прави непријатно: можеби сте под магија на лукав измамник, а симболиката на пајакот е наменета да биде поддршка за нешто што вашата потсвест се обидува да ви го каже.

3. Независност и креативност

Од друга страна, пајакот црна вдовица може да има и позитивни конотации. Прашајте кој било практичар на Вика или духовни уметности. На пример, пајакот црна вдовица има за цел да пренесе интензивно чувство на креативност или независност. Често се зема како знак дека треба повеќе да го слушате нивниот внатрешен глас и да се обидете да ги поправите енергетските нерамнотежи од кои би можеле да страдаат. Всушност, интензивно креативните души имаат тенденција често да сонуваат за пајак црна вдовица и имаат проблем да одредат зошто.

За оние кои знаат и би сакале да ја негуваат својата уметничка муза, црната вдовица симболизира особини што би ги сакаат да овековечат во тетоважа. Тетоважите на црна вдовица служат како потсетник дека патот до креативната слобода и независност не е секогаш лесен, па затоа ќе ја најдете сликата што ги украсува рацете на многу луѓе.

Примери за логика на соништата

Ајде да примениме некоја логика на соништата и да откриеме што е црната вдовицапајакот може да значи во сите негови различни повторувања.

За интензивно духовните луѓе, нашироко е разбрано дека соништата се начин за подобро разбирање на деталите што ни бегаат во будниот живот, а кои нашата потсвест очајно се обидува да ни ги соопшти во сон. Затоа, отклучувањето на некои класични толкувања на соништата на пајакот црна вдовица, исто така, може да ни помогне подобро да ги разбереме нивните пошироки духовни импликации.

Исто така види: Што значи кога врне на вашиот роденден? (10 духовни значења)

1. Емоционално заробување

За почеток, во древните култури, присуството на пајакот црна вдовица во вашите соништа е исто така слично на симболиката на христијанството на пајакот бидејќи често се сведува на врските во вашиот живот.

Можеби се обидува да ви каже дека вашата врска е илузија и дека постои јас во сенка што се обидува да ви даде до знаење дека треба да излезете. Ова е речиси слично на присуството на рибарски мрежи во сон.

Присуството на пајаци од волк или симболиката на пајаковата мрежа е речиси слична, бидејќи тие означуваат форма на заробување. Ако не сте сигурни за врската и сакате да ја прекинете, но исто така сте желни да ја избегнете неизбежната депресија или тага што ќе дојде по завршувањето на врската, тогаш вашиот сон со пајакот црна вдовица може да биде начин на вашата потсвест да ви даде до знаење дека тоа е свесни за вашата емоционална состојба.

2. Конфликтни чувства

Можеби имате измешани чувства, па дури и може да искуситеекстремно чувство на очај поради вашата врска со друга личност и потреба да ја прекинете - или да докажете чувство на доминација над нив.

Ова е често случај кога размислуваме за нашата врска со партнер кој навредува , или дури и доминантен родител кого го сакаме, но признаваме дека треба да поставиме граници.

Постојат и други појасни примери за ваков вид на соништа и што би значело: ако доживеете залак, тогаш може да бидете се чувствува ранливо и очајно да ја отстрани заканата. Ако вие сте тој што гризе на начин сличен на пајакот црна вдовица, тоа може да биде затоа што се чувствувате задушено од присуството на некој друг и се обидувате да ја искористите својата волја над него.

3. Насилни завршетоци

Посебно насилен сон во кој има пајак црна вдовица значи дека не сте задоволни со вашиот придружник во реалниот живот и дека вашето непријателство достигна точка на вриење.

Ова може да биде начин на вашата потсвест да ви даде до знаење дека е време да ја преземете одговорноста за вашата ситуација и да заминете – не само заради вашето здравје туку и заради доброто на вашиот партнер.

4. Самоуништувачки

Алтернативно, ако видите пајак црна вдовица во својата мрежа, како фаќа потоа брутално го убива својот плен, тоа може да биде знак дека сте самоуништувачки или дека ги повредувате луѓето околу вас и не сте свесни за како вашите постапки влијаат на другите.

Ова не езатоа што сте лоша личност или тргнувате во себичен удар: можеби правите добри работи и за другите, но тоа може да биде на туѓа сметка. Како и да е, сонот може да ви каже да владеете со него и да бидете внимателни со вашите добри намери и патот по кој може да ве водат.

5. Желба за заштита

Исто така, црните пајаци вдовица всушност имаат очи на главата, кои им овозможуваат да гледаат од повеќе агли одеднаш. Тоа можеби е застрашувачко, но исто така е извонредна моќ што им овозможува да бидат во потрага по сите можни закани од други предатори.

Значи, нивното гледање во сон може да симболизира и длабока потреба што можеби ќе треба да држете се настрана од сите овие различни пречки во вашиот буден живот. Или, може да бидете загрижени за вашите најблиски и да барате да ги заштитите, но да се чувствувате прилично беспомошни. Пајакот црна вдовица може да ви каже да забавите и да ја слушате вашата интуиција.

Можеби решението е многу полесно отколку што мислите, но вашата вознемиреност не ви дозволува да го видите. Вашето чувство на стомакот е најдоброто нешто што ќе ве спречи да се изгубите во вашата глава, и не треба да го игнорирате кога ќе се најдете во тешки ситуации или кога имате работа со недоверливи луѓе.

Завршни мисли

Ако видите пајак црна вдовица, не мора да се плашите – иако е разбирливо дека тоа би била вашата првична реакција. Можеш да го сфатиш тоа да значидека ве предупредува за претстојната неволја, или, ако сте ја сонувале сликата, вашата потсвест ви дава до знаење дека треба да избегнувате потемни патеки.

Тоа исто така може да биде охрабрувачки симбол на уметничко изразување, кој можеби го имате запоставени подолго време. Потиснувањето на вашата креативност е лош знак, а пајакот црна вдовица е вашиот ум кој ви го дава до знаење тоа. Секое духовно значење добиено од средбата со овој инсект на крајот би се сведувало на спецификите на вашиот сопствен живот.

Leonard Collins

Кели Робинсон е искусна писателка на храна и пијалоци со страст да го истражува светот на гастрономијата. По завршувањето на својата кулинарска диплома, таа работеше во некои од врвните ресторани во земјата, усовршувајќи ги своите вештини и развивајќи длабоко ценење за уметноста на фината кујна. Денес, таа ја споделува својата љубов кон храната и пијалоците со своите читатели преку нејзиниот блог, ТЕЧНОСТИ И ЦРВИ. Кога не пишува за најновите кулинарски трендови, може да се најде како подготвува нови рецепти во својата кујна или истражува нови ресторани и барови во нејзиниот роден град Њујорк. Со проникливо непце и око за детали, Кели носи свежа перспектива во светот на храната и пијалоците, инспирирајќи ги нејзините читатели да експериментираат со нови вкусови и да уживаат во задоволствата на трпезата.