Што значи кога Месечината е портокалова? (5 духовни значења)

 Што значи кога Месечината е портокалова? (5 духовни значења)

Leonard Collins

Портокаловата месечина, позната и како месечина за жетва или месечина на ловецот, се однесува на полната месечина што се случува на крајот на летото. Жетвата месечина е последната полна месечина пред есенската рамноденица, додека месечината на ловецот е првата по рамноденицата.

Името за овие полни месечини, заедно со повеќето полни месечини, може да се припише на Индијанците , според американскиот фолклор. Меѓутоа, луѓето ширум светот долго време ги прославуваат овие портокалови месечини со фестивали и специјални прослави центрирани околу нив.

Портокаловата светлина на месечината за жетва ќе свети во текот на ноќта и ќе им овозможи на фармерите да работат повеќе време. Исто така, овие портокалови полни месечини го означуваа крајот на летната сезона и почетокот на зимата. Но, што значи кога месечината е портокалова? Дали тоа влијае на нешто за вас ментално и духовно?

Во оваа статија, ќе испитаме зошто Месечината изгледа портокалова, како и различните значења зад неа во фолклорот и духовноста. Продолжете да читате за да дознаете повеќе за портокаловата месечина!

Исто така види: Што значи духовно кога ќе слушнете чукање? (8 духовни значења)

Зошто Месечината изгледа портокалово?

Всушност, самата месечина не ја менува бојата. Всушност, бојата на месечината што ја гледаме е она што се менува. Оригиналната боја на месечината одблиску е сива со различни нијанси низ нејзината површина. Меѓутоа, кога ќе ја видиме месечината, таа може да има многу различни бои како жолта, портокалова, па дури и црвена.

Исто така види: Сонуваш како кучето ме брка? (7 духовни значења)

најчесто објаснувања за ова се аголот на гледање и атмосферата. Во суштина, месечината ја рефлектира светлината на сонцето. Значи, во зависност од аголот на кој ја гледаме Месечината, таа може да има различни бои. Кога е директно над нас во текот на денот, тоа е обично бела боја.

Како што станува хоризонтално, аголот на гледање ја менува воочената боја во жолта. Има некои ретки случаи како „летните полни месечини“ каде што месечината изгледа портокалово или дури и црвена и се нарекува крвава месечина.

Друга илузија на месечината што има врска со аглите на гледање е нејзината големина. Понекогаш, кога ќе ја погледнете Месечината во близина на хоризонтот, таа изгледа џиновска во споредба со тоа колку е голема за време на изгрејсонце или зајдисонце.

Вториот фактор во бојата на Месечината е атмосферата. Атмосферата на Земјата е исполнета со различни честички, кои делуваат како џиновски филтер за светлина. Во зависност од составот на атмосферата, некои честички можат да ги филтрираат пократките бранови должини на светлината, како сината светлина, и да дозволат да поминат подолгите бранови должини.

Ова и дава на Месечината портокалова нијанса или дури и црвеникава нијанса. Густата атмосфера ќе има повеќе честички за да ги филтрира посините бранови должини на светлината и да го промени изгледот на Месечината. Атмосферата може да се згусне поради прашина, загадување на воздухот, чад од шумски пожари и вулканска пепел од вулкански ерупции.

Што значи кога Месечината е портокалова?

ЗаДомородните американски племиња, првата портокалова месечина околу септември го означи почетокот на зимската сезона. Тоа значело дека сите членови на племето ќе започнат со подготовките за долгите и сурови зими. Земјоделците ги собирале своите посеви додека ловците донеле дополнителни дивеч за складирање за зимските месеци.

И покрај нашето знаење за Месечината денес, тоа изгледало како огромна мистерија за древните луѓе, а многумина го поврзале со божественото. Имаше неколку легенди за божествата во Азија и Европа кои живееле на Месечината, како кинеската божица Чанг О или германската божица Фриг.

Еве ги најпопуларните духовни значења зад портокаловата месечина:

1. Пристапи за новата сезона

Луѓето со векови ја поврзуваат месечината за жетва со промена на годишните времиња. Исто како оваа физичка промена, портокаловата месечина може да означи ментална или духовна промена за вас. Овој уникатен феномен може да ве сигнализира да размислите за некои промени во вашиот живот.

Промената може да биде предизвик за сите луѓе. Никој навистина не сака да ги промени рутинските навики бидејќи тоа го прави да се чувствува сигурно и приземјено. Меѓутоа, ако имате план на ум и ги преземате работите чекор по чекор, малите промени секој ден можат да доведат до поголеми. Да не зборуваме дека го имате духовното водство на портокаловата месечина за да го водите патот.

Портокаловата месечина е исто така потсетник дека на сите добри работи им доаѓа крајот.Затоа, погрижете се да го негувате секој среќен момент во вашиот живот, бидејќи никогаш не знаете кога може да заврши. Слично на тоа, на сите лоши работи на крајот им доаѓа крајот. Ако работите изгледаат особено тешки, само издржете уште малку и ќе биде готово.

2. Сè уште имате доволно време да ги правите работите што ги сакате

Традиционално, портокаловата месечина беше означена како месечина за жетва бидејќи даваше дополнителна светлина за земјоделците. За време на самракот, кога сонцето ќе зајде и портокаловата месечина ќе изгрее, портокаловата светлина ќе светне во текот на ноќта и ќе им овозможи на земјоделците да работат повеќе.

Во модерните времиња, се чини дека месечината за жетва ви покажува дека сè уште имате доволно време да ги направите сите работи што ги сакате, исто како што правеа земјоделците. Ако некогаш сте престанале да остварувате една од вашите цели или соништа затоа што мислите дека е предоцна, тогаш треба да размислите повторно.

Животот е премногу краток за да ги оставите работите да не се завршат. Дополнително, никогаш не сте премногу стари за да ги постигнете повеќето работи. Да не зборуваме дека најверојатно ќе зажалите што не се занимавате со тоа хоби или кариера што сте ја сакале затоа што мислевте дека е предоцна. Не заборавајте да уживате во секој момент и следете ги вашите соништа за да живеете исполнет живот.

3. Бидете внимателни со одвлекување на вниманието

Како што споменавме погоре, Месечината всушност не станува портокалова. Наместо тоа, ние ја перцепираме како различна боја врз основа на оддалеченоста на Месечината, нејзиниот агол и атмосферата на Земјата. ВоВо суштина, атмосферата делува како одвраќање што нè спречува да ја видиме вистинската природа на Месечината.

Слично на тоа, портокаловата месечина се чини дека ве предупредува за одвлекувањата на животот. Ако некогаш сакате да ги постигнете сите тие соништа и цели за кои се борите, мора да дадете се од себе за да избегнете одвлекување. Иако некои ситни, безначајни пренасочувања нема да бидат крај на светот, вие секогаш треба да го задржите вашиот фокус.

Ако дозволите да ви го одземат вниманието, може да станете сенка на себе како што не дури и не препознава повеќе. Ова може да доведе до чувство на омраза кон себе, анксиозност и долготрајна депресија.

4. Контролирајте ги вашите емоции

Во неколку култури, се верува дека портокаловата месечина носи хаос во менталните состојби на луѓето. Ова верување се заснова на фактот дека портокаловата боја е многу слична со црвената боја, која обично се поврзува со хаос, војна и крв.

Оваа идеја е надополнета и со фактот дека емоциите на луѓето обично се засилени за време на полна месечина како портокаловата месечина. Луѓето имаат повеќе страв или гнев, но исто така изразуваат повеќе среќа и страст. Ова може да ги доведе до глупави одлуки кои се покажуваат како штетни.

Во секој случај, треба да дадете се од себе за да ги контролирате вашите емоции и да не дозволите тие да ве контролираат. Ако не се чувствувате рационално, направете чекор назад и донесете одлука друг ден. Ова ќе ви користи и ќе ви овозможи да избегнете скапигрешки во вашиот живот.

5. Може да се соочите со непредвидени настани

Жетвата месечина е хаотично време во кое сечија енергија е на својот врв. На сите им врие крвта и тие се подготвени да се пресметаат со секого за најмали прашања. Треба да бидете многу внимателни и да ги избегнувате овие хаотични ситуации. Исто така, бидете дополнително внимателни кога возите за да избегнете потенцијални несреќи.

Сепак, хаосот на портокаловата месечина може да биде корисен за вас, бидејќи може неочекувано да внесе нови луѓе во вашиот живот. Кога ќе ги запознаете овие луѓе за прв пат, тие може да изгледаат безначајни. Меѓутоа, штом ќе ги запознаете, тоа би можело да доведе до доживотни пријателства.

Дополнително, бидејќи портокаловата месечина се појавува кон крајот на летото, страста и либидото сè уште се високи. Луѓето ќе бидат повеќе склони да ги изразат своите чувства, што може да ви користи ако барате нов романтичен партнер.

Ако најдете некој што ви се допаѓа, не двоумете се да му кажете. Ако и вие им се допаѓате, полесно ќе им возвратат на чувствата, што може да доведе до долга романтична врска.

Заклучок

Црвените и портокаловите месечини на летото се традиција на многу луѓе сакам да доживувам годишно. За многу од нив тоа означува почеток на нова сезона со нови искуства. За други, црвеното светло на Месечината е сигнал за изразување на нивната еротикастрана и најдете нови љубовници за зимата.

Без разлика што значи портокаловата месечина за вас, несомнено е уникатен феномен. Фактот дека атмосферата на Земјата може да ја искриви светлината толку многу што ја менува бојата на Месечината е зачудувачки. Затоа, не пропуштајте ја вашата шанса да се сретнете со месечината за жетва. Најдете ги датумите на целосното затемнување на Месечината и излезете со пријателите за да уживате во овој спектакл!

Leonard Collins

Кели Робинсон е искусна писателка на храна и пијалоци со страст да го истражува светот на гастрономијата. По завршувањето на својата кулинарска диплома, таа работеше во некои од врвните ресторани во земјата, усовршувајќи ги своите вештини и развивајќи длабоко ценење за уметноста на фината кујна. Денес, таа ја споделува својата љубов кон храната и пијалоците со своите читатели преку нејзиниот блог, ТЕЧНОСТИ И ЦРВИ. Кога не пишува за најновите кулинарски трендови, може да се најде како подготвува нови рецепти во својата кујна или истражува нови ресторани и барови во нејзиниот роден град Њујорк. Со проникливо непце и око за детали, Кели носи свежа перспектива во светот на храната и пијалоците, инспирирајќи ги нејзините читатели да експериментираат со нови вкусови и да уживаат во задоволствата на трпезата.