7 Духовно значење на платонските цврсти материи

 7 Духовно значење на платонските цврсти материи

Leonard Collins

На вашите рани часови по математика (и часови по уметност), веројатно сте научиле за формите - квадрати, кругови, триаголници, вообичаено. Потоа, во напредните часови, можеби сте ги користеле овие форми за да направите 3Д модели како коцки, пирамиди или цилиндри. Платонските цврсти тела се полигонални 3D објекти.

Признаените платонски цврсти тела се коцки, додекаедрони, октаедри, икозаедрони и тетраедари. Овие се изградени од квадрати, триаголници и петаголници. Тие се симетрични и имаат езотерично значење. Кое е духовното значење на платонските цврсти материи? Ајде да дознаеме!

Духовно значење на платонските цврсти материи

1. Тие го формираат семето, плодот и цветот на животот

Да започнеме со некоја основна математичка ревизија. Во правилна форма, сите страни и агли се еднакви. Ако има три страни, тоа е триаголник. Четири прават квадрат, а пет петаголник. Можете да комбинирате обични форми за да формирате цврста. Можете да го направите ова со истурање на стопена средина (на пр. пластика или стопен метал) во калап или со превиткување и лепење на парчиња хартија од картон.

Кога овие форми се рамни, т.е. 2D, тие се нарекуваат многуаголници. што значи дека имаат три или повеќе страни. Во цврста форма, тие се нарекуваат полиедри, множина на полиедар. Ако ги земете предвид овие пет полиедри како една целина, тие ги формираат градежните блокови на сè околу нас. Затоа тие се космички. Можете да ги најдете сите пет од овие космички цврсти материи како седатМетатронова коцка.

Внатре во оваа коцка има кругови (женски) и линии (машки). Надворешните кругови се цветот на животот, средните се плодот, а највнатрешниот е семето. Древните приказни велат дека секој човек што ќе го чуе Божјиот глас ќе експлодира, така што Метатрон зборува како Божји глас. Кога Бог рече „Нека биде светлина!“, тоа зборуваше Метатрон. Неговата коцка е физички симбол на создавањето.

2. Коцките го претставуваат елементот на Земјата

Платонските цврсти материи се именувани по Платон, познатиот грчки филозоф. Грците ги нарекувале овие пет форми како космички цврсти материи, бидејќи верувале дека полиедрите се поврзани со космосот. Се сметаше дека секој полиедар претставува елемент - земја, оган, вода, воздух и универзум. Овие предмети можеме да ги изработиме со современи алатки, но тие веќе постојат во природата!

Нумерологијата исто така влегува во неа, бидејќи бројот на страни и агли нудат различни нивоа на духовно значење. И овие форми и предмети се дел од етеричното поле на проучување наречено Света геометрија. Ако ги погледнете круговите во Метатроновата коцка, тие формираат фрактали. Ова се бескрајни обрасци на повторувачки форми на пр. семето, плодот и цветот на животот.

Овие трансцендентални слики имаат длабоки духовни значења. Да почнеме со коцката или хексаедронот бидејќи е составена од шест квадрати и има шест страни. Неговите паралелни страни изразуваат сигурност изадржување. Како елемент на земјата, коцките го претставуваат вашето физичко тело. Тие се залагаат за мајката природа и вашата коренска чакра и се извори на заземјување и опстанок.

3. Тетраедрите го претставуваат елементот на огнот

Можете да ја замислите коцката на Метатрон како ДНК на енергијата. Оваа матрица ги опфаќа сите вибрации на постоењето, а тетраедарот е нејзината најмала 3Д единица. Тоа е пирамида базирана на триаголник направена од четири идентични триаголници. Ова значи дека ја има најстабилната форма од сите платонски цврсти материи, па го претставува фокусот, насоката, стратегијата и моќта на создавањето на душата.

Тетраедрите ја отелотворуваат чакрата на соларниот плексус, која е енергетскиот центар на себе. Оваа чакра лежи околу вашиот папок и таа е изворот на вашата лична моќ. Бидејќи тетраедарот е симбол на оган, тој го објаснува „оганот во вашиот стомак“ кога сте решени да направите нешто. Огнот носи топлина, енергија и светлина, така што тетраедрите се исто така знак на јасност.

Без разлика како ќе поставите тетраедар, една точка ќе гледа кон небото додека едната страна е рамна на земја. Ова ја изразува способноста за заземјување, како и небесната перспектива што ја поседува оваа платонска цврстина. Тоа е клучно и за духовно будење и за физичка манифестација. Оваа цврста трансцендентална форма може да ви помогне да најдете единство во вашето етерично и материјално јас.

Исто така види: Што значи кога вашето лево уво е жешко? (14 духовни значења)

4. Икозаедрите го претставуваат елементот наВода

Икозаедроните (или икосаедрите) се составени од дваесет идентични триаголници. Тие се усогласени со водата, а во духовните простори, водата е портал и носител на емоционална енергија. Така, оваа платонска цврстина е совршена алатка кога се соочувате со турбулентни чувства и чувства. Тоа е трансформативен амблем што можете да го допрете кога преоѓате или менувате фази.

Поради неговата поврзаност со вода, икозаедронот е моќен партнер за креативни задачи. Може да ја отклучи вашата муза и да ги отстрани сите бариери или блокади, па затоа е одличен канал кога треба да решавате проблеми или да решавате сложени проблеми. Ве учи како да одите со протокот и да најдете инвентивни одговори на вашите предизвици без да ја загрозите вашата етика или поглед на светот.

Додека тетраедарот го балансира вашето духовно и физичко јас, икозаедронот носи еднаквост помеѓу вашиот ум и вашето срце. Кога не можете да одлучите помеѓу вашите мисли и чувства, или кога се борите да ја следите вашата интуиција или вашето логично размислување, икозаедронот е најдобриот енергетски сојузник. Таа е поврзана со вашата сакрална чакра за емоционално изразување.

5. Октахедрите го претставуваат елементот на воздухот

Научивме дека платонските цврсти материи се испреплетени со Меркаба. Започнува со семето на животот, кое се шири во фрактали за да го формира плодот на животот, цветот на животот и на крајот, откако ќе ги поврзете точкитево линии, станува Метатронова коцка. Октахедрите содржат осум идентични триаголници и се поврзани со вашата срцева чакра. Тие промовираат наклонетост и сочувство.

Оваа трансцендентална слика ви дава внатрешен мир и ја поддржува хармонијата со другите суштества. Тоа е смирувачка, смирувачка сила која ги интегрира другите ваши енергии и чакри. Тоа е алатка за кохезија и простување, прво за себе, а потоа за другите. Тоа е исто така суштински арсенал за интроспекција и саморефлексија. Кога треба да одите навнатре, октаедрите се огромна помош.

Исто така, како лична сила за рамнотежа, октаедарот може да ве обучи да го усогласите вашето внатрешно и надворешно јас, така што ќе бидете складни во начинот на кој се соочувате светот. Смирувањето на овие внатрешни дилеми ви помага да ги разберете вашите приоритети и вашата духовна мисија. Тоа е од суштинско значење за грижата за себе, особено кога станува збор за прифаќање себеси и нудење безусловна љубов.

Исто така види: Суеверие со чешање на носот: што значи кога носот ве чеша? (13 духовни значења)

6. Додекаедрите го претставуваат елементот на универзумот

Универзумот (како елемент) понекогаш се нарекува прана или етер. Тогаш мислевме дека вселената е исполнета со етер на ист начин како што нашата планета е исполнета со воздух. Што се однесува до праната, тоа е концепт од хиндуизмот кој ја опишува универзалната енергија, силата што дава живот на сè. Во холистичките кругови, учите да го искористите етерот или праната за исцелување и создавање.

Можете да го замислите овој елемент каконебото, додека другите шест елементи се повеќе копнени, што значи дека се поврзани со нашата планета. Овој платонски цврст е поврзан со вашите горни чакри - грлото, третото око (ака ајна) и круната. Го спомнавме гласот на создавањето на Метатрон. Овој е твој. Го олеснува пронајдокот обезбедувајќи транспорт помеѓу областите.

Во форма на збор, абракадабра го отелотворува додекаедарот. Доаѓа од хебрејскиот ebrah k’dabri, што се преведува како „ќе создавам како што зборувам“. Буквално е како божествата го формирале светот. Елементот на етер (или прана) го олеснува создавањето и исцелувањето, повлекувајќи ги идеите и вибрациите од духовното царство во физичкото. Има десетина идентични петаголници.

7. Тие се комбинираат за да создадат градежни блокови на материјата

Петте платонски цврсти материи често се опишуваат како градежни блокови на универзумот. Ова може да изгледа чудно бидејќи универзумот е еден од овие елементи. Но, ако сте збунети, замислете ги како периодична табела на езотеричниот свет. Тие можеби биле откриени од Платон, Кеплер или Питагора. Нашето сегашно знаење доаѓа од мешавина на овие тројца врвни научници.

Теоријата на Јоханес Кеплер се засноваше на шесте планети најблиску до Сонцето. Тој направи сложена математика со соодноси и сфати дека ако ги ставите полиедрите една во друга (како руска кукла за гнездење), тие се вклопуваат во ист сооднос како орбитите на тиепланети. Овие цврсти материи можат цврсто да се вклопат во сфера. Страните, аглите и темињата (острите точки) се идентични.

Пред да дознаеме за хемиските елементи, луѓето веруваа дека сè околу нас е мешање на воздух, вода, почва или оган, и дека тие формираа единица која ја нарекуваме универзум. Митови за создавање често зборуваат за божества кои ги формираат луѓето од кал и ги печеат во оган. Или на животни кои излегуваат од големи водни тела. Во оваа смисла, платонските цврсти материи ги прават состојките на животот.

Користење на платонски цврсти материи

Кога треба да ги искористите платонските цврсти материи, можете да благословите физички и да го ставите во вашата соба. Или можете да формирате визуелна слика во вашиот ум и да медитирате на неа за да ги ослободите нејзините енергии. Дали сте забележале платонски цврсти материи во вашата околина? Кажете ни во коментари!

Leonard Collins

Кели Робинсон е искусна писателка на храна и пијалоци со страст да го истражува светот на гастрономијата. По завршувањето на својата кулинарска диплома, таа работеше во некои од врвните ресторани во земјата, усовршувајќи ги своите вештини и развивајќи длабоко ценење за уметноста на фината кујна. Денес, таа ја споделува својата љубов кон храната и пијалоците со своите читатели преку нејзиниот блог, ТЕЧНОСТИ И ЦРВИ. Кога не пишува за најновите кулинарски трендови, може да се најде како подготвува нови рецепти во својата кујна или истражува нови ресторани и барови во нејзиниот роден град Њујорк. Со проникливо непце и око за детали, Кели носи свежа перспектива во светот на храната и пијалоците, инспирирајќи ги нејзините читатели да експериментираат со нови вкусови и да уживаат во задоволствата на трпезата.