Што симболизираат пандите? (11 духовни значења)

 Што симболизираат пандите? (11 духовни значења)

Leonard Collins

Пандите несомнено се меѓу најслатките, најмилите и најслатките животни, но за многу луѓе тие имаат и подлабоко духовно значење. Значи, за да ви помогнеме да разберете повеќе, во овој пост, разговараме за прашањето, што симболизираат пандите?

Кои се карактеристиките на пандите?

Пред да можеме да зборуваме за тоа што симболизираат пандите, треба да разговараме за нивните најистакнати карактеристики за да ни помогне да разбереме зошто го симболизираат она што го прават.

Пандите се мечки, но за разлика од другите видови, нивната исхрана главно се состои од бамбус - иако е познато дека јадат мали количини овошје, па дури и месо кога е достапно. Тие се бавно движечки и генерално послушни суштества со мирна природа.

Повеќето луѓе мислат на пандите како големи, глеливи животни, а нивното посебно црно-бело крзно со бела глава и црни очи само придонесува за ова.

Во заробеништво, тие изгледаат разиграни и радосни суштества - кој не видел безброј преслатки видеа на интернет на кои панди се тркалаат и прават работи со панди?

Конечно, пандите се ендемични за Кина - особено за Сечуан провинција заедно со соседните провинции Шанкси и Гансу - и поради оваа причина, тие се нераскинливо поврзани со оваа земја.

Што симболизираат пандите?

 1. Мир

Една од првите работи што ни паѓа на ум кога помислуваме на пандите е мирот, а тоа е нешто што тие го имаат долго времесимболизирано.

Во нивното природно живеалиште, пандите поголемиот дел од своето време го поминуваат џвакајќи бамбус во спокојните бамбусови шуми. Тие никогаш не бараат конфликт и ќе го избегнуваат колку што е можно, само ќе се борат кога немаат друг избор.

Навистина, уште од античко време, пандите се користат за зајакнување на пријателските односи. Уште во династијата Танг, се смета дека кинескиот император Тајџонг испратил две панди во Јапонија во знак на добра волја.

Во поново време, во 1970-тите, пандите биле испратени во САД и Јапонија, повторно како симбол на мирот и добрата волја, во она што стана познато како „панда дипломатија“.

 1. Биланс

Поради нивните црно-бели ознаки, пандите исто така се гледаат како симболизирање на рамнотежа - и ова е поврзано со древниот кинески концепт на Јин и Јанг.

Иако мала е веројатноста да видите панда во телото, освен ако не одите во зоолошка градина, пандите може да почнат да се појавуваат во вашиот живот на други начини, како што се на телевизија, во списанија или на вашите доводи на социјалните мрежи.

Ако забележите дека панди се појавуваат почесто од вообичаено, треба да се запрашате дали универзумот се обидува да ви каже нешто за рамнотежата во вашиот живот.

Дали имате здрава рамнотежа помеѓу работата и животот или трошите премногу време на вашата кариера, на штета на вашето семејство и пријатели?

Или можеби премногу се концентрирате на физичките аспекти на животот и иматеја занемарувавте духовната страна на вашето постоење.

За да водиме среќен, здрав и исполнет живот, треба да ја најдеме вистинската рамнотежа во сите работи, како што е рамнотежата помеѓу работата и играта, или рамнотежата помеѓу физичкото и духовното.

Како резултат на тоа, пандата може да се појави во вашиот живот како порака дека треба повторно да процените како го живеете животот - и да се обидете да ги ребалансирате различните елементи ако откриете дека вашата рамнотежа е изгубена.

 1. Созерцание и самосвест

Иако пандите можат да останат во групи – младите панди се држат до своите мајки, а пандите исто така треба да се здружат за да се размножуваат - голем дел од нивното време поминуваат сами. Поради оваа причина, тие можат да ја претставуваат и осаменоста, контемплацијата и вредноста на поминувањето време сами.

Се разбира, никој не сугерира дека пандите и самите се големи мислители. Сепак, фактот што тие поминуваат толку многу време сами во шумата ја учи вредноста на барањето „само време“ за длабока мисла и медитација.

Важно е да избегаме од понекогаш избезуменото темпо на модерниот живот каде што сме постојано опкружени со одвлекување на вниманието и други луѓе. Ова ни дава повеќе време за интроспекција, што ни овозможува да станеме посвесни за себе и да ја развиеме нашата духовна свесност.

 1. Лични граници

Склоноста на пандата да поминува време сама во шумата исто така можепретставуваат нешто друго – а тоа е нашата потреба да ги задржиме нашите лични граници.

Кога пандите се сами во шумата, тоа не е затоа што немаат „пријатели“, туку затоа што сакаат да бидат оставени сами, без мака и во мир.

Сè што сакаат да направат е да уживаат во бамбусот што го јадат без да бидат вознемирени од другите, а тоа може да нè потсети дека и ние треба да поставиме и да ги зајакнеме нашите лични граници .

Во исто време, ако некој друг сака да биде оставен сам, не треба да ги напаѓаме нивните граници или да им наметнуваме потреба за тишина, туку треба да му го дадеме просторот што му е потребен.

 1. Трпение и мудрост

Пандите мораат да јадат огромно количество бамбус секој ден за да ја добијат потребната храна за живот, но тие го прават тоа во достоинствена, неизбрзана мода наместо да брзаат наоколу и да ја трошат својата енергија - што само би значело дека треба да јадат повеќе.

Како резултат на тоа, пандите исто така може да се гледаат како претставуваат трпение и мудрост бидејќи ја знаат вредноста на земањето нивно време.

Повторно, никој не сугерира дека самите панди се особено мудри суштества - најмалку од сè, некој што ги видел како се тркалаат по ридови или паѓаат од трупци или од дрвја во видеата на YouTube!

Меѓутоа, нивното мирно однесување додека ја извршуваат нивната секојдневна задача да ја бараат и консумираат омилената храна претставува трпение имудрост.

Ова значи дека ако пандите почнат да се појавуваат во нашите животи, треба да размислиме како примената на истиот вид на трпение и мудрост ќе ни користи наместо да брзаме цело време и да дејствуваме со многу малку размислување.

 1. Фокус

Слично на тоа, пандите можат да нè научат на вредноста на фокусот поради самостојната потрага по нивната омилена храна.

Пандите имаат многу малку работа со нивните денови освен да најдат и проголтаат бамбус. Како што е наведено погоре, им треба големо количество бамбус за да ја обезбедат својата неопходна храна, а ако го губат времето правејќи други работи, веројатно би умреле од глад.

Наместо тоа, тие посветуваат голем дел од својот ден на еден самохрана работа, и ова е тајната на нивниот успех.

Исто така види: Сонувате да добиете на лотарија? (16 духовни значења)

Поуката што можеме да ја извлечеме од ова е дека ако сакаме да ги постигнеме нашите цели, треба да ги следиме со едноумна посветеност на панда, бидејќи ако дозволуваме да се расејуваме, никогаш нема да ги оствариме нашите соништа.

 1. Уживајте во едноставните работи во животот

Пандите не ги трошат своите време е да барате многу различни видови храна за да ги задоволите нивните егзотични желби за храна. Наместо тоа, тие се задоволни да го поминуваат целиот ден, секој ден џвакајќи го истиот едноставен тип на храна.

Исто така види: Што значи кога сонувате дека вашето дете умира? (8 духовни значења)

Ова однесување ја симболизира способноста да се задоволуваме од она што го имаме и да уживаме во едноставните работи во животот наместо секогаш барајќи подетално,декадентни задоволства.

 1. Забавно

Веќе алудиравме на навидум разиграното – а понекогаш и глупаво однесување на пандите, а тоа треба да потсетете нè дека не треба да го сфаќаме животот премногу сериозно.

Да, има моменти кога треба да работиме напорно или да преземеме одредени обврски, но има и моменти за забава и игри кога треба да ја пуштиме косата надолу и се тркалаат на подот како панда – метафорично кажано, се разбира!

 1. Со среќа

Многу луѓе сметаат дека пандите претставуваат добра среќа, особено во однос на финансиската добра среќа. Ова значи дека ако наидете на претстави на панди во вашиот секојдневен живот, тоа може да значи дека ќе заработите пари.

 1. Вегетаријанство и веганство

Повеќето луѓе мислат на пандите како слатки и разиграни животни кои сакаат да јадат бамбус - но можеби помалку луѓе сфаќаат дека физиолошки, нивните тела се повеќе „поставени“ да јадат месо.

Еволутивно, пандите се многу како и другите мечки со тоа што тие се посоодветни за сештојадна исхрана која вклучува многу повеќе месо отколку што јадат.

Доколку јаделе месо, тие би можеле да ја добијат потребната количина на исхрана многу побрзо и полесно отколку ако само јаделе бамбус, но во одреден момент од нивната историја, тие „одлучиле“ да се префрлат речиси целосно на бамбус наместо тоа.

Ова значи дека некои луѓе ги гледаат какопретставувајќи го изборот да стане вегетаријанец или веган - затоа што ако природно сештојадната мечка може да избере да стане вегетаријанец, тогаш можеме и ние!

 1. Симболот на Кина

Пандата е иконски симбол на Кина. Пандите се ендемични за Кина, а Кинезите се многу горди на нивната поврзаност со оваа позната симпатична и мила мечка.

Ова значи дека пандата често се користела како амблем на Кина, на пример како една од Фува маскоти на Олимписките игри во Пекинг 2008.

Слатко животно со разновидна симболика

Како што видовме, пандите можат да симболизираат низа различни нешта. Најчесто, тие го симболизираат мирот или рамнотежата, но можат да симболизираат и работи како време на самување, контемплација, трпение или дури и веганство.

Ако пандите почнале да се појавуваат во вашиот живот, но не знаете зошто, поминете време имајќи предвид кое од овие значења може да се однесува на вас, а потоа, следејќи ја вашата интуиција, ќе ја разберете пораката што пандата се обидува да ви ја донесе.

Leonard Collins

Кели Робинсон е искусна писателка на храна и пијалоци со страст да го истражува светот на гастрономијата. По завршувањето на својата кулинарска диплома, таа работеше во некои од врвните ресторани во земјата, усовршувајќи ги своите вештини и развивајќи длабоко ценење за уметноста на фината кујна. Денес, таа ја споделува својата љубов кон храната и пијалоците со своите читатели преку нејзиниот блог, ТЕЧНОСТИ И ЦРВИ. Кога не пишува за најновите кулинарски трендови, може да се најде како подготвува нови рецепти во својата кујна или истражува нови ресторани и барови во нејзиниот роден град Њујорк. Со проникливо непце и око за детали, Кели носи свежа перспектива во светот на храната и пијалоците, инспирирајќи ги нејзините читатели да експериментираат со нови вкусови и да уживаат во задоволствата на трпезата.