27 Симболи на повторното раѓање или нов живот

 27 Симболи на повторното раѓање или нов живот

Leonard Collins

Ширум светот во традициите на безброј култури, циклусот на животот, смртта и повторното раѓање се обожува и се одбележува како свет универзален закон.

Различни култури ширум светот исто така се обидуваат да го претстават овој процес на различни начини во нивната уметност и иконографија – и за да претставиме некои од најчестите, во овој пост ви претставуваме 27 симболи на повторното раѓање.

Симболи на повторното раѓање или нов живот

1. Феникс

Феникс е митска птица од старогрчкиот фолклор која пламнува кога ќе дојде до крајот на својот живот. Меѓутоа, откако ќе биде проголтана од пламенот, од пепелта произлегува нов феникс, поради што оваа птица е симбол на циклусот на смртта и повторното раѓање.

Исто така види: Што значи кога гледате портокалова пеперутка? (10 духовни значења)

2. Пеперутка

Пеперутките го започнуваат животот како јајце, а од јајцето излегува гасеница. Гасеницата потоа го поминува целото свое време во јадење, пред да се завитка во кожурец, внатре во кој претрпува конечна трансформација. Потоа повторно се појавува како прекрасна пеперутка и тргнува во потрага по партнер за повторно да го започне циклусот - и затоа се смета за моќен симбол на повторното раѓање.

3. Ластовичка

Ластовиците се птици преселници кои со доаѓањето на зимата патуваат од северната хемисфера до потоплите подрачја на југот. Меѓутоа, тие потоа се враќаат секоја пролет за да направат гнезда, да несат јајца и да ги одгледуваат своите пилиња, така што тие се поврзани сопочетокот на пролетта и сезоната на повторното раѓање.

4. Лотус

Лотусот е важен симбол на повторното раѓање во будизмот. Тоа е затоа што Буда се споредил себеси со цвет од лотос што неизвалкан се издига од матната вода. Тоа е исто така важен симбол во другите религии како што се хиндуизмот, џаинизмот, сикизмот и други.

5. Тркалото на Дарма

Тркалото на Дарма, познато и како Дармачакра, исто така е симбол на повторното раѓање во будизмот, како и во хиндуизмот и џаинизмот. Тркалото го претставува циклусот на смртта и повторното раѓање, патот по кој сите мораме да чекориме на патот до конечното просветлување.

6. Цут од цреша

Националниот цвет на Јапонија – каде што е познат како сакура – црешата цвета спектакуларно на почетокот на пролетта. Тие го претставуваат повторното раѓање, како и минливата природа на животот и нашата сопствена смртност, а гледањето и ценењето на цветовите на црешата е главен културен настан во јапонскиот календар.

7. Трискеле

Трискеле е келтски троен спирален мотив кој го симболизира сонцето, задгробниот живот и повторното раѓање. Трите спирали на симболот го претставуваат и деветмесечното времетраење на бременоста, а фактот што тој е нацртан како една линија го симболизира континуитетот на времето.

8. Вилински коњчиња

Вилинските коњчиња, како пеперутките, претставуваат промена, повторно раѓање и циклусна животот. Тие го започнуваат својот живот во водата како нимфи ​​пред да излезат од водата како прекрасни возрасни вилински коњчиња. Иако стадиумот на нимфата може да трае неколку години, стадиумот на возрасни може да трае само неколку дена, за кое време тие се парат и несат јајца, почнувајќи од циклусот повторно - и потоа умираат.

9. Велигден

Велигден е христијански празник кој го слави воскресението на Исус по распнувањето. Меѓутоа, слични пагански празници кои го слават повторното раѓање постоеле илјадници години пред тоа, а Велигден претставува усвојување и христијанизација на овие претходни празници.

Исто така види: Што значи кога гледате мртва птица? (9 духовни значења)

10. Јајца

Како дел од паганските празници кои му претходеле на Велигден, јајцата биле вообичаен симбол на повторното раѓање. Лесно е да се види зошто, бидејќи тие содржат пилиња, а оваа слика е задржана во модерните прослави на Велигден.

11. Зајаци

Друг пагански симбол на повторното раѓање, кој се чувал откако христијаните ги усвоиле и приспособиле паганските прослави се зајаците. Бидејќи младите зајаци се раѓаат во пролет, се смета дека тие го претставуваат овој период на повторно раѓање и обновување.

12. Лилјаните

Лилјаните се исто така христијански симбол на Велигден и како такви, тие го симболизираат повторното раѓање. Дел од причината зошто тие се користат се должи на нивната сличност со труби за кои се вели дека ангелите свиреле за да го навестат раѓањето на Исус.

13. Новата месечина

Фазитена Месечината го претставуваат бескрајниот циклус на живот, смрт и повторно раѓање - со новата Месечина што го симболизира повторното раѓање. Исто така, симболизира промена и трансформација, потсетувајќи нè на цикличниот карактер на природата.

14. Персефона

Во грчката митологија, божицата Персефона била киднапирана од Хадес, богот на смртта, и однесена во подземниот свет. Кога нејзината мајка Деметра сфатила дека е фатена, Деметра престанала да растат сите нешта на Земјата.

На крајот, Зевс му рекол на Хадес да ја ослободи - под услов да не ја пробала храната на подземјето. Меѓутоа, Хадес ја измамил да јаде семки од калинка, па била принудена да остане во подземјето до крајот на годината.

За тоа време ништо немало да расте, а се сметало дека тоа е потеклото на зима. Меѓутоа, кога таа е ослободена од подземјето, пролетта повторно започнува и така Персефона стана симбол на повторното раѓање.

15. Ouroboros

Ouroboros е симбол кој прикажува змија која ја јаде сопствената опашка и ја претставува, меѓу другото, цикличната природа на светот, со повторно раѓање засекогаш по смртта . Најпрвин е познат од антички египетски контекст и од таму преминал во Грција, а потоа во поширокиот западен свет.

16. Мечки

Секоја година, мечките ги поминуваат месеците пред зимата во дебелеење, дозволувајќи им да хибернираат низ најстуденитедел од годината. Потоа, со доаѓањето на пролетта, тие повторно се будат - навидум од мртвите - поради што често се гледаат како симболи на повторното раѓање.

17. Бубачки скараби

Во антички Египет, бубачките од скараби биле почитувани како симболи на повторното раѓање. Нивната навика да тркалаат топчиња од измет ги потсети луѓето на богот на сонцето Ра, кој предизвикуваше сонцето да патува по небото секој ден. Бумбарите, исто така, ги несат своите јајца во топчињата од измет, така што нивните млади имаат храна за јадење веднаш штом ќе се изведат, што е уште една причина зошто овие бубачки претставуваат повторно раѓање.

18. Ламат

Ламат е осми од дваесетте дена во календарот на Маите, денот поврзан со планетата Венера. Според верувањата на Маите, Венера била поврзана со повторното раѓање, како и со плодноста, изобилството, трансформацијата и самољубието.

19. Нарцис

Нарцисот е традиционален пролетен цвет. Нејзините карактеристични светли бели или жолти бои го најавуваат почетокот на новата сезона, разубавувајќи го расположението на луѓето и правејќи ги уште еден добредојден симбол на пролетта и повторното раѓање.

20. Лилјаци

Многу лилјаци живеат во длабоки подземни пештери каде што спијат цел ден, но секоја вечер кога ќе излезат да се хранат, како да се преродени, што може да се види како симболизирање на повторното раѓање од длабочините на Мајката Земја.

21. Колибри

Во Централна Америка каде што се вообичаени колибри, тие сесе гледа како симбол на повторното раѓање. Тоа е затоа што се верувало дека тие се родени од цвеќиња и секоја пролет повторно се појавувале за да му се заблагодарат на цветот што ги родил.

22. Змии

Змиите редовно ја надраснуваат нивната кожа, по што се распаѓаат. Откако се прелиени, тие ја оставаат зад себе старата кожа, навидум преродена во нова, што ги прави симбол на повторното раѓање и регенерација.

23. Цикадите

Цикадите се фасцинантни суштества и моќни симболи на повторното раѓање и трансформација поради нивниот уникатен животен циклус. Цикадните нимфи ​​живеат под земја до 17 години пред да се појават сите во исто време, повторно родени како возрасни цикади. Интересно е што многу видови излегуваат по 11, 13 или 17 години. Сите овие се прости броеви и се смета дека оваа адаптација им отежнува на предаторите да ја следат шемата и да ги чекаат кога ќе се појават.

24. Борови

Боровите ги држат семките што никнуваат во нови борови дрвја, помагајќи да се продолжи циклусот на живот. Затоа тие станаа симбол на плодноста, како и на повторното раѓање.

25. Пролетна рамноденица

Пролетната рамноденица го означува почетокот на астрономската пролет и многу култури долго време ја слават како крај на зимата и почеток на потопло време. Ова е време кога растенијата почнуваат да никнуваат и многу животни ги раѓаат своите млади, што ги правимоќен симбол на повторното раѓање и подобри времиња што доаѓаат.

26. Дрвото на животот

Дрвото на животот е заеднички симбол на циклусот на животот, смртта и повторното раѓање што се среќава во многу култури. Многу дрвја минуваат низ циклус на раст, ги губат лисјата, а потоа и хибернација пред да се „повторат“ следната година во пролет - така што може да се види како пример за вечниот циклус на животот.

27. Озирис

Озирис бил египетски бог на смртта и задгробниот живот, но тој бил и бог на плодноста бидејќи бил одговорен за годишното поплавување на Нил. Поплавите донесоа со себе вредни хранливи материи во земјата, а во годините кога поплавата не успеа, луѓето гладуваа. Меѓутоа, кога поплавата беше добра, луѓето се радуваа, што гледаше дека Озирис се поврзува со повторното раѓање секоја година бидејќи земјата повторно станува плодна.

Повторувачка тема низ светот

Смрт и повторно раѓање се постојани теми кои се прикажани на многу начини и овој циклус е исто така почитуван во многу култури, што не е ни чудо бидејќи отсекогаш сме биле толку зависни од циклусите на природата.

Заради оваа причина, овие симболи на повторното раѓање сепак може да нè потсети дека сме дел од природата и дека треба да се грижиме за природниот свет наместо да се обидуваме да го контролираме бидејќи без природата ние сме ништо.

Leonard Collins

Кели Робинсон е искусна писателка на храна и пијалоци со страст да го истражува светот на гастрономијата. По завршувањето на својата кулинарска диплома, таа работеше во некои од врвните ресторани во земјата, усовршувајќи ги своите вештини и развивајќи длабоко ценење за уметноста на фината кујна. Денес, таа ја споделува својата љубов кон храната и пијалоците со своите читатели преку нејзиниот блог, ТЕЧНОСТИ И ЦРВИ. Кога не пишува за најновите кулинарски трендови, може да се најде како подготвува нови рецепти во својата кујна или истражува нови ресторани и барови во нејзиниот роден град Њујорк. Со проникливо непце и око за детали, Кели носи свежа перспектива во светот на храната и пијалоците, инспирирајќи ги нејзините читатели да експериментираат со нови вкусови и да уживаат во задоволствата на трпезата.