9 духовни значења на црниот лебед

 9 духовни значења на црниот лебед

Leonard Collins

Црниот лебед е една од најпривлечните птици таму. Нејзиниот бел колега универзално се смета за најубава, елегантна и најграциозна птица, но црниот лебед често се среќава со конфузија и недоверба. Сепак, црниот лебед е исто толку, ако не и поубав од неговиот бел роднина.

Во оваа статија ќе ја покриеме симболиката на црниот лебед, од неговото место во културата и митологијата до симболичкото значење и Значењето на сонот.

Црниот лебед во митологијата, културата и фолклорот

Постојат 6 видови лебед. Сите тие се бели, освен еден, Cygnus atratus или едноставно црниот лебед. Природно ја населува само Австралија, поконкретно на западниот брег на континентот. Од друга страна, можете да најдете бели лебеди во нивното природно живеалиште низ целиот свет, од Далечниот Исток во Кина, до Зона Сур во Чиле.

Како резултат на тоа, црниот лебед не е толку распространет во митологијата и културата како бел лебед. Меѓутоа, каде што е присутен, односно во Австралија, тој е еден од најпочитуваните симболи.

1. Австралиска митологија на абориџините

Речиси секоја група на абориџини во Австралија, особено во близина на западниот брег, има митови и легенди за црните лебеди. Една од најпопуларните приказни е за Вурна, кој е митолошки херој заслужен за многу достигнувања.

Тој користел магија за да трансформира еден пар браќа во бели лебеди какомаскирање, за да можат да се прикрадат на неговите непријатели. Меѓутоа, откако биле претворени во лебеди, браќата први биле нападнати.

Сепак, не од непријатели, туку од орли. Злобните суштества го откорнале секое лебедово перо, оставајќи ги браќата голи. За среќа, враните дошле на помош.

Враните ги избркале орлите и им ги подариле сопствените пердуви на лебедите, правејќи ги црни. Тоа е една од приказните за потеклото на црните лебеди, која ја претставува симболиката на трансформацијата, чистотата и духовноста.

Трансформацијата не е само надворешна, туку и внатрешна. Да се ​​остане верен на себе и да не се предаде често може да ја трансформира личноста од поразена во таа што победува.

Другите варијации на приказната имаат различен контекст, но повеќето од нив завршуваат исто - враните ги споделуваат своите црни пердуви со искубани бели лебеди, кои стануваат црни. Овој мотив е исклучително распространет, а многу абориџински племиња имаат црн лебед како тотемско животно.

2. Модерна Австралија

Црните лебеди задржаа посебно место во австралиските срца до ден-денес. На пример, птицата е прикажана на грбот на Западна Австралија и градовите Бунбери, Нортам и Перт. Црниот лебед се користи дури и во неколку општински грбови, вклучувајќи ги Госнелс, Фремантл, Мелвил и Субијако.

Различни украси со црни лебеди може да се најдат насекаде низ ЗападотАвстралија, вклучително и во јавни згради како градски сали и библиотеки. Конечно, некои поштенски марки од Западна Австралија, вклучувајќи ја и првата од 1854 година, прикажуваат црн лебед.

Таквата раширена љубов кон птицата во регионот само го докажува нејзиното симболично значење и значење. Тоа е врвниот симбол на благодатта, елеганцијата, гордоста и проникливоста.

3. Европа – Рара Авис

Првиот Европеец кој ги спомнал црните лебеди бил Децимус Јуниус Јувеналис, римски поет. Во својата збирка дела познати како „Сатирите“ напишана во 1 век од нашата ера, Јувеналис напишал:

Rara avis in terris nigroque simillima cygno

Оближно во превод значи „птица толку ретка на земјата како црн лебед“. Така, тој користел црн лебед како метафора за нешто неверојатно ретко или нешто што воопшто не постои. Не треба да изненадува бидејќи во Рим од 1 век немало црни лебеди.

Нормално, црниот лебед стана симбол на реткост, неможност, уникатност, па дури и апсурдност и глупост. Не поминаа 15 века подоцна кога Европејците за прв пат во историјата видоа црни лебеди со свои очи. Во 1668 година, холандскиот истражувач Вилем де Вламинх тргнал на патување кон западниот брег на Австралија.

Таму видел неколку црни лебеди и неколку од нив ги вратил дома во Европа. Сите беа шокирани што црните лебеди, навистина, постојат. Го смени симболичкотозначењето на црн лебед во 17 век. Оваа птица стана симбол на благодатта, убавината и трансформацијата, исто како и нејзиниот бел колега.

Меѓутоа, во 20 век, симболиката донекаде се вратила на своето почетно значење на неверојатност. Многу филозофи ја користеа приказната за црните лебеди за да ги аргументираат идеите поврзани со ретки настани и фалсификат.

Симболиката на црниот лебед

Сега можеме подетално да ја истражиме симболиката на црниот лебед. Додека црниот лебед е ендемичен за Австралија, тој дели голем дел од неговата симболика со неговите бели братучеди кои се родени во Евроазија и Америка. Сепак, птицата има свој симболичен пресврт и неколку уникатни карактеристики.

1. Убавина и благодат

Исто како и белите лебеди, црните лебеди симболизираат убавина и благодат. Едноставно фрлање поглед на овие птици станува јасно зошто. Лебедите благодатно се движат низ водата, со навестување на заработена гордост.

Во Античка Грција, белите лебеди биле поврзани со Афродита, божицата на убавината и Аполон, синот на Зевс и богот на Сонцето и светлината.

Меѓутоа, црните лебеди се уште пограциозни од белите лебеди, бидејќи имаат најдолг врат од сите видови лебед. Ја зема и најистакнатата форма на „S“, со поелегантни облини од неговите бели колеги.

2. Љубов и лојалност

Лебедот е врвен симбол на љубов, лојалност, посветеност и романса.За разлика од многу видови птици, лебедите се моногамни и се парат доживотно. Другите птици ги менуваат партнерите секоја сезона на гнездење, па дури и повеќе пати секоја сезона на гнездење.

Спротивно на тоа, лебедите остануваат лојални на својата сродна душа до крајот на својот живот, парејќи се само со еден партнер. Дополнително, кога двојката повторно се соединува во нивното гнездо, лебедите ги допираат нивните клунови формирајќи срце. Не може да има поочигледен симбол од тоа.

3. Трансформација

Многу луѓе се запознаени со данската бајка „Грдото пајче“. Раскажува приказна за малолетна птица која мисли дека е премногу безвреден и грд за да биде прифатен од прекрасните лебеди. Откако издржа безброј тешкотии, грдата птица повторно наидува на лебеди и тие го пречекуваат со раширени раце (крилја?).

Исто така види: Што значи кога животните доаѓаат кај вас? (10 духовни значења)

Дури тогаш сфаќа дека и самиот е убав лебед, а не грдо пајче. Црните лебедови цигнети се раѓаат светло сиви со црни клунови. Само со созревање, нивните пердуви ја постигнуваат длабоката црна боја, а клуновите стануваат живописни црвени.

Додека малолетните цигнети се всушност прилично слатки во реалниот живот, а не на никаков начин „грди пајчиња“, приказната сè уште покажува како лебедите ја симболизираат трансформацијата и личниот развој. Повеќето луѓе при раѓање се споредливи со пајчињата. Ние не сме родени со посебни таленти, а ако сме, талентите сè уште бараат време и труд за да се развијат.

Црниот лебед може да не инспирира да не се откажуваме,но наместо тоа, продолжи да работиме кон тоа да станеме најдобрата верзија од себе, која постои во секој од нас. Трансформирањето и постигнувањето на нашата надворешна и внатрешна убавина може, и се случува ако продолжите да истраете.

Исто така види: Сон во црно-бело? (8 духовни значења)

4. Ексклузивност

Црниот лебед е исто така симбол на ексклузивност. На крајот на краиштата, дури во 20 век, значителен број црни лебеди биле претставени во Европа и Азија. Сега, во 21 век, има значителни популации на црни лебеди лоцирани надвор од нивното родно живеалиште Австралија.

Сепак, гледањето црн лебед сè уште предизвикува стравопочит и чудење кај повеќето луѓе. Тоа е затоа што црните лебеди се ексклузивни, ретки и посебни, дури и кога се споредуваат со белите лебеди, кои се прекрасни птици сами по себе.

5. Неизвесност и среќа

На прв поглед, овие две работи можеби воопшто не одат рака под рака. Може да биде дури и фер да се каже дека неизвесноста и богатството се контрадикторни, и тоа е точно. Сепак, црниот лебед ги симболизира овие две работи од истата причина - неверојатноста за неговото постоење.

Јас се повикувам на европската културна позадина на црниот лебед, каде што птицата беше метафора за нешто што не т постои или е неверојатно неверојатно. Како резултат на тоа, црниот лебед претставува неизвесност - дали црниот лебед постои? Исто така, го симболизира богатството, бидејќи да се сретнете со едно кога мислите дека воопшто не постои еништо помалку од среќна.

Црн лебед во сон Значење

Некои луѓе ги толкуваат соништата со црн лебед како лош знак. Сепак, ретко се случува да претставува некаква негативност. Само затоа што нешто е црно не значи дека е зло, лошо или погрешно.

Црната боја симболизира многу повеќе од тоа. Иако ја претставува опасната несигурност во непознатото, црната боја ја вклучува и негувачката природа на Мајката. Така, не треба да паничите откако сонувавте за црн лебед.

Оваа птица што се појавува во вашите соништа може да биде претстава на вашиот несвесен ум, кој дојде до вас како потсетник дека не сте „Грдото пајче“, туку убав лебед.

Завршни зборови

Црните лебеди се прекрасни птици кои претставуваат сè што се белите лебеди, но повеќе. Уникатната околност дека се родени во Австралија ги направи неостварливи, неверојатни и целосно неверојатни.

Меѓутоа, откако беа претставени во остатокот од светот, црните лебеди станаа едни од најимпресивните птици за оние кои имаа среќа доволно за да ги видите во реалниот живот.

Leonard Collins

Кели Робинсон е искусна писателка на храна и пијалоци со страст да го истражува светот на гастрономијата. По завршувањето на својата кулинарска диплома, таа работеше во некои од врвните ресторани во земјата, усовршувајќи ги своите вештини и развивајќи длабоко ценење за уметноста на фината кујна. Денес, таа ја споделува својата љубов кон храната и пијалоците со своите читатели преку нејзиниот блог, ТЕЧНОСТИ И ЦРВИ. Кога не пишува за најновите кулинарски трендови, може да се најде како подготвува нови рецепти во својата кујна или истражува нови ресторани и барови во нејзиниот роден град Њујорк. Со проникливо непце и око за детали, Кели носи свежа перспектива во светот на храната и пијалоците, инспирирајќи ги нејзините читатели да експериментираат со нови вкусови и да уживаат во задоволствата на трпезата.