13 Духовни значења на пирсингот

 13 Духовни значења на пирсингот

Leonard Collins

Дали размислувате да направите пирсинг на носот, увото или друго тело? Пред да направите било каков пирсинг, треба да паузирате и да размислите за пораката што сакате да ја пренесете.

Да, пирсингот не е само симбол на добар изглед. Како и тетоважите и другите модификации на телото, пирсингот изразува различни духовни и морални значења.

Всушност, Маорите, луѓето од Африка, Ацтеките, Индијанците и Азијците ги украсувале своите тела со пирсинг за да ја претстават плодноста, силата , заштита и богатство.

Во овој пост ќе ги научите духовните значења на пирсингот на телото. На овој начин, можете да најдете повеќе јасност, духовна цел и вредност во вашиот пирсинг, наместо едноставни модни украси.

Кое е духовното значење на пирсингот?

Низ вековите , многу култури практикувале модификации на телото, вклучувајќи тетовирање, брендирање, пирсинг, па дури и осакатување.

Но, пирсингот останува најпопуларниот облик на уметност на телото. Вклучува вкрстување на накитот во различни делови од телото, вклучувајќи ги ушите, носот, папокот, јазикот, образите, усните и брадавиците.

Сепак, популарноста на пирсингот не произлегува само од модната изјава што ја прават но и од нивното духовно значење.

1. Заштитете се од темните сили

Многу култури практикуваа пирсинг на телото за да се заштитат од темните сили. Ова важи за пирсинг на увозатоа што мислеле дека злите духови влегуваат во човечкото тело преку ушите. Затоа, носењето метал околу ушната школка може да ги спречи духовите да навлезат во телото.

Но, не беше само метал, некои култури користеа пердуви, камења, коски и други работи кои можеа да се вградат во кожата.

2. Ги контролира емоциите

За други култури, како Хиндусите, пирсингот помогна во усогласувањето на сончевиот плексус кој ги контролира емоциите како самодовербата и волјата, особено пирсингот на папокот. Бидејќи пирсингот имал толку значајно значење за носителот, користениот накит бил избран со големо внимание.

3. Знак на зрелост

Египќаните сметаа дека пирсингот е знак на зрелост. Всушност, кога детето се приближувало до пубертетот, тие ги дупнале ушите за да го прослават настанот. Но, пирсингот има и други значајни културни и духовни значења.

Ова е очигледно со дупките пронајдени на ушите на мумијата на кралот Тутанкамон, фараонот од древниот Египет.

Во многу западни во културите денес, пирсингот на ушите сè уште се гледа како знак на созревање. Го означува патувањето на поединецот од детството до зрелоста. Тоа е исто така претстава на индивидуалност или бунт.

4. Закрепнување од повреда

Некои поединци дури го користат за да го вратат своето физичко и ментално здравје по повредата. Пирсингот, исто така, им овозможува да стекнат свест за телото и умот откако ќе се соочат со живот-заканувачка болест.

Иако Библијата предупредува за сечење и тетовирање на телото на мртвите, таа не кажува ништо за пирсингот. Но, запомнете, Хебрејките носеа прстени на носот и обетки за да ја симболизираат убавината и благословот од Бога. Значи, има смисла зошто некои христијани би имале пирсинг.

Што симболизира пирсингот?

Персингот на телото е уметност која датира од пред пет илјади години. Всушност, најстарата човечка мумија што постои, Отизи, имала пирсинг на ушите. Тоа значи дека пирсингот играл значајна културна и духовна улога дури и во старата цивилизација. Истото важи и за модерната цивилизација.

Во однос на духовноста, пирсингот на телото може да претставува неколку симболи, од кои некои ги истакнавме подолу. Затоа, проверете ги!

1. Индивидуалност

Во свет каде што секој е подготвен да ве гази, важно е да ја потврдите вашата индивидуалност. Не плашете се да застанете на своето место и да ги изразите своите чувства на другите.

Но, како може некој да биде наметлив без да излезе премногу напорен или да изгледа несигурен? Тоа е местото каде што доаѓа пирсингот.

Без разлика дали се носи на општествено прифатливи области како увото или места кои се сметаат за непрофесионални како што се носот, усните или веѓите, пирсингот може да му помогне на носителот да ги изрази своите мисли и идеи.

За среќа, живееме во свет во кој луѓето повеќе го прифаќаат пирсингот. Тие разбираат дека тоа е форма на изразување.

Исто така види: Сонувате да заштитите некого? (10 духовни значења)

Скриенопирсингот, како пирсинг на брадавиците или пирсингот на папокот, му овозможуваат на носителот да се задржи чувството на слобода, самодоверба, сила итн>2. Нови почетоци

Пирсингот вклучува пролевање на мала количина крв. Ослободената крв значи ослободување од минатото и прифаќање нови почетоци. Актот исто така симболизира враќање на врската со вашето тело, контрола над животот и интегритет.

3. Исцелување

Како и тетоважите, пирсингот е вообичаен кај поединци кои имале трауматично искуство, било да е тоа во раното детство или зрелоста. Оваа форма на уметност на телото делува како механизам за справување.

Со пирсингот, тие можат да разменуваат негативна енергија и емоции за позитивни мисли и чувства. Како резултат на тоа, овие луѓе можат да го започнат своето патување за исцелување.

По породувањето или сексуалниот напад, интимните пирсингови можат да им дадат на жените чувство на сила, агенција и заштита.

Физичката болка за време на пирсинг им дава на жртвите на напад, па дури и на самоповредување чувство на контрола врз нивната физичка, ментална, емоционална, па дури и духовна состојба. Тоа им овозможува на поединците да ги вратат своите тела и да ја залечат повредата.

Некои луѓе веруваат дека пирсингот и тетоважите исто така можат да помогнат во отстранување на срамот поврзан со траума. Така, овие телесни модификации делуваат како визуелна претстава на наративот на поединецотобезбедување на рекултивација на телото и катарзично ослободување.

4. Поминато е на сцена

Како што беше споменато претходно, пирсингот во западната култура симболизираше помината фаза. Тоа го означуваше преминот од детството во зрелоста. Други култури го замениле пирсингот со ритуали за истегнување на ушите. Луѓето носеа различни видови накит на испружените уши не само за да дадат модна изјава туку и за да ја претстават нивната состојба на свест.

Духовно значење на различните пирсинг на телото

1. Пирсинг на носот

Во средновековно време, пробиениот нос бил знак на богатство и просперитет. И само луѓе од кралски и важни семејства можеа да го направат овој пирсинг. Но, тоа не е случај денес! Секој може да си го пробие носот.

Духовното значење на пирсингот ќе варира во зависност од страната на носот што ќе го прободите. Според традиционалната кинеска медицина, десната страна на носот ја означува машката енергија, додека левата страна ја претставува женската енергија.

Кога се прави правилно, пробивањето на десната и левата ноздра може исто така да ги активира акупресурните точки за телото и здравје на умот и позитивен баланс.

  • Десна страна

Персирањето на десната страна на носот симболизира самодоверба. Тоа покажува дека сте сигурни во себе и во своите способности. Таа, исто така се залага за конзистентност во вашиот живот и симболизира силна духовна врска со вашиот партнер.

  • Лева страна

Какодесната страна, левата страна на носот има и духовна придобивка. Индијците веруваат дека левата ноздра се поврзува со женскиот репродуктивен орган, што пак влијае на плодноста. Затоа, пирсингот од левата страна на носот може да помогне да се ослободи вознемирувачката енергија што влијае на способноста за раѓање на жената.

Исто така види: Сонуваш за воз? (11 духовни значења)

Покрај тоа што се залагаат за плодност, Африканците веруваа дека пирсот на левиот нос може да помогне во намалувањето на менструалните грчеви и да ги олесни породилните болки во отсуство на соодветна здравствена заштита.

Персингот, исто така, ја засилува вашата емоционална сила и нуди заштита од негативна енергија.

2. Пирсинг на септумот

Преградата е 'рскавицата или мостот што ја дели вашата ноздра. Повеќето жени, особено од Индија, ја пробиваат преградата и ставаат прстен или обетка низ неа.

Ова е древен процес на модификација на телото кој датира од Египет и Грција. Древните воини племиња ја пробиле преградата и вметнувале коска за да ги заплашат своите непријатели.

Во однос на духовноста, пирсингот на септумот значи плодност исто како и пирсингот на ноздрите. Во некои култури, тоа означува стареење на жената, а во други, знак на успех.

3. Пирсинг на уво

Заеднички меѓу мажите и жените, пирсингот на увото е древен ритуал кој го изведуваат неколку култури низ светот.

Во Кина, акупресурата и акупунктурата направени на различни точки на увото може да помогнат да се подобри нечие здравје и лечи болести какоАстма.

Во Индија, пробивањето на ушните лобуси го отвора внатрешното уво на детето за примање на уплашени звуци кои помагаат да се исчисти гревот и да се негува духот.

4. Пирсинг на усните

Персинг на усните е популарна културна практика меѓу Нуба од Судан и Етиопија, луѓето од Папуа Нова Гвинеја и народот Догон од Мали. Сепак, овој тип на модификација на телото може да се најде кај луѓето од басенот на Амазон во Јужна Америка.

За народот Догон, пирсингот на усните го претставуваше создавањето на светот од божицата Номи. Во други култури, пирсингот симболизира силна врска со духовните сфери.

5. Пирсинг на папок, веѓи и брадавици

Персинг на папокот или папокот ја симболизираат сексуалната страст на една личност. Тоа објаснува зошто повеќето стомачни танчери често ги пробиваат папоците. Пирсингот ја буди сексуалната желба кај мажите.

Единствената работа со пирсингот на папокот е тоа што претставува неколку здравствени ризици. Ако не се грижи правилно, може да се зарази со бактерии што доведува до оток.

Што се однесува до другите форми на модерен пирсинг како брадавиците, јазиците, половите органи и веѓите, некои експерти тврдат дека тие немаат здравствени или духовни бенефиции. Но, други велат дека прободените брадавици може да укажуваат на индивидуална сензуалност, додека пирсингот на веѓите значи свесност за телото и егото на една личност.

Крајна линија

Многу луѓе добиваат пирсинг на телото како форма насамоизразување за убавина и да се направи модна изјава. Но, некои се фокусираат на духовното значење на пирсингот, како што се лекување, заштита и свежи почетоци.

Па зошто сакате да направите пирсинг? Кажете ни во делот за коментари подолу!

Leonard Collins

Кели Робинсон е искусна писателка на храна и пијалоци со страст да го истражува светот на гастрономијата. По завршувањето на својата кулинарска диплома, таа работеше во некои од врвните ресторани во земјата, усовршувајќи ги своите вештини и развивајќи длабоко ценење за уметноста на фината кујна. Денес, таа ја споделува својата љубов кон храната и пијалоците со своите читатели преку нејзиниот блог, ТЕЧНОСТИ И ЦРВИ. Кога не пишува за најновите кулинарски трендови, може да се најде како подготвува нови рецепти во својата кујна или истражува нови ресторани и барови во нејзиниот роден град Њујорк. Со проникливо непце и око за детали, Кели носи свежа перспектива во светот на храната и пијалоците, инспирирајќи ги нејзините читатели да експериментираат со нови вкусови и да уживаат во задоволствата на трпезата.