Што значи кога врне дожд откако некој ќе умре? (11 духовни значења)

 Што значи кога врне дожд откако некој ќе умре? (11 духовни значења)

Leonard Collins

Тажен ден е кога некој умира, а може да биде уште потажен ако врне. Иако не е нужно лош знак што носи лоша среќа, дождот инхерентно носи чувства на депресија и тага, кои не се добредојдени за време на процесот на тагување.

Во оваа статија, ќе ги разгледаме духовното значење на дождот, анализирајте го овој моќен симбол и неговото значење во митологијата и религијата, а потоа споделете неколку толкувања за тоа што значи кога врне за време на погребот.

Симболиката, митовите и суеверија на Дожд

Пред да истражиме што значи кога врне дожд откако некој ќе умре, ајде да погледнеме во симболиката на дождот и како тој се поврзува со смртта. Разбирањето на симболичкото значење на одредена работа е првиот чекор за толкување на духовните знаци за нивното појавување.

1. Плодност

Од најраните денови на човештвото, дождот бил поврзан со плодноста. Тоа е сосема природно, бидејќи дождот им помага на посевите да растат. Како резултат на тоа, речиси секоја култура во светот ги обожава божествата на дождот, од кои некои се сметале и за богови на плодноста.

На пример, Лоно бил бог на дождот, плодноста и музиката во хавајската религија . Во Европа, можеме да го најдеме Фрејр, кој е нордиски бог на дождот, плодноста и летото. Во Јужна Америка, Ацтеките го обожавале Тлалок, богот на дождот, плодноста и земјоделството.

2. Жртва

Во многу култури дождот бешеисто така поврзан со жртвување. Скоро секој систем на верување во светот користи жртви за да ги задоволи боговите. Без разлика дали се работи за земјоделски култури, животни, алкохол, злато или во полоши случаи луѓе.

Поголемиот дел од времето, еден од главните благослови што луѓето ги очекуваа од нивната жртва беше дождот. Тоа е затоа што дождот помага да се одгледуваат култури и да се задоволи жедта кај луѓето. Хидрираните луѓе можат да внимаваат на посевите и да соберат повеќе од нив, што пак им овозможува да продолжат да прават жртви и да ги обожаваат боговите.

Исто така види: Што значи кога гледате бела пеперутка? (10 духовни значења)

3. Светиот Дух, благодатта на Божествената

Во христијанството дождот е поврзан со Светиот Дух, кој го отелотворува духот на Бога Отецот и сè добро што доаѓа од него. Дождот е исто така потсетник дека сме исчистени од првобитниот грев и дека нашите души се подмладени со крвта на Христос кој се жртвувал за нашите гревови

Во Библијата има многу стихови кои ја покажуваат важноста на дождот и како тоа е поврзано со божественото. На пример, еве еден стих кој ги предупредува Израелците кои влегле во грешен однос со Хананејците:

„Внимавајте на себе, да не се измами вашето срце и да се свртите, да им служите на другите богови и да им се поклонувате; и тогаш Господовиот гнев ќе се разгори против тебе, и тој го затвори небото, за да нема дожд и земјата да не го дава својот плод; и да не загинете брзо од добрата земја што ви ја дава Господ“. (5.5.11:16-11:17)

4. Феноменот на телото на виножитото

Во одредени будистички и хиндуистички секти, постои верување дека виножитото е знак дека некој постигнал Нирвана , или највисоко ниво на знаење, свесност и свесност. Тоа е исто така поврзано со феноменот на телото на виножитото, каде што телата на неодамна починатите монаси кои достигнале високо ниво на духовност ќе исчезнат неколку дена по смртта.

Ова исчезнување на телото би било проследено со виножито, и како што знаеме, виножита може да се појават само за време или по дожд. Исто така, ширум светот постојат многу суеверни верувања дека виножитото што се протега над куќа е знак дека некој што живее во таа куќа ќе умре.

5. Молитва за барање дожд

Во исламот, постои молитва наречена ṣalāt al-istisqa (صلاة الاستسقاء), што грубо се преведува на „молитва со барање дожд“. Муслиманите веруваат дека за време на големи суши, можете да кажете молитва и да го замолите Алах за дожд, што ќе резултира со прекин на сушата. Се верува дека Мухамед, пратеникот на Алах и главниот пророк на исламот, бил првиот што ја користел молитвата.

Дождовницата била исклучително важна за исламските култури кои главно го населуваат Блискиот Исток, регион со суви и шеми на топло време.

Што значи кога врне дожд откако некој ќе умре?

Сега можеме да погледнеме неколку распространети толкувања на дождот посленекој починува.

1. Ангелите плачат и тагуваат

Кога врне дожд откако некој ќе умре, некои луѓе веруваат дека тоа се солзите Божји или ангелите кои плачат за личноста која починала. Дождот може да биде знак на тага и тага што ги чувствуваат ангелите поради загубата на човечки живот.

Затоа дождот може да биде потсетник дека не сме сами во нашата тага, загуба и болка, и дека дури и Бог и ангелите тагуваат за оние што умреле. Како резултат на тоа, никогаш не треба да се чувствувате срам или срам од чувствата и емоциите низ кои поминувате по смртта на вашата сакана.

2. Знак од задгробниот живот

Дождот, за време на погребот, може да биде добар знак од духовниот свет или над тоа дека личноста која умрела е прифатена во задгробниот живот.

Во зависност од вашата религија или духовни практики, тоа би можело да значи дека личноста е прифатена во Рајот, Рајот, Божјото Царство или го избегнала циклусот на повторното раѓање и станала дел од универзумот.

3. Потсетник дека животот продолжува

За многу луѓе дождот е потсетник дека животот продолжува. Без разлика колку сакаме да се држиме за нашите сакани, смртта е неизбежен дел од животот. Дождот може да биде симбол на циклусот на животот и смртта.

Тоа е потсетник дека сите ние на крајот мора да се соочиме со смртта. Како што дождот е неизбежен дел од природата, така е и смртта. тоа есекогаш ќе врне, а луѓето секогаш ќе умрат. Сепак, тоа во никој случај не прави животот да не вреди да се живее. Смртта е само ново поглавје од животот и бара вашето прифаќање за да биде плодно.

Наместо да бидете расипани од депресија, несреќа и огромна болка, земете го овој момент за интроспекција и земете ги во предвид вашите минати однесувања, сегашни емоциите и размислете како можете да го искористите овој нов почеток за да се подобрите себеси и секојдневниот живот на оние околу вас.

4. Прекрасно збогум

Дождот за време на погребот може да го направи многу поубаво оддавањето почит и збогување со починатиот. Го подобрува горчливото чувство на неверување, загуба и тага, кое треба да се земе во целост, наместо да се игнорира или негира.

Процесот на тага е важен за лекување. Само за пример, замислете да се исечете и да се грижите за раната. Дозволуваме крвта од раната да се згрутчи и подоцна да се претвори во грда краста, која ја штити да не изгуби крв или да се зарази. Потребно е долго време и не изгледа убаво, но е суштинско за раната да зарасне.

Ако го правиме спротивното, и постојано ја чепкаме раната и ја отстрануваме краста, ја оставаме раната отворена и ранливи на добивање инфекција и стануваат многу полоши. Во најдоброто сценарио, ќе биде потребно многу повеќе време за да се излечи.

Исто е и со тагата. Ако не ги прифатиме тешките времиња и не дозволимегрди чувства на загуба и болка само за да бидете со нас, и да се обидете да ги отстраните и да избегате од нив, нашата тага ќе трае толку подолго. Ќе ни треба многу подолго време да ја процесираме смртта на нашите најблиски.

5. Дожд за време на погреб - добар знак

Во текот на Викторијанската ера во Обединетото Кралство, луѓето веруваа дека дождот на гробиштата за време на погребната поворка е добар знак. Некои веруваа дека тоа значи дека личноста е прифатена на Рајот, други дека тоа е знак што значи дека никој од семејството на покојникот нема да умре набрзо потоа или дека дождот го следи чистењето на душата на покојникот.

Исто така види: Симболизам со две глави змија & засилувач; Духовни значења

Општо земено, жителите на Викторија веруваа дека дождот откако некој ќе умре е знак на среќа. Дополнително, во оваа ера, постоело верување дека луѓето кои поминуваат со отворени очи се плашат од она што го чека по смртта.

За да се ослободи покојникот од страв, луѓето имале погребна традиција да ги затвораат очите на трупот. . Тие би го направиле тоа со ставање монети на очните капаци на покојникот пред физичкото тело да стане под влијание на строгоста смрт. Rigor mortis е природен феномен каде што мускулите на труп стануваат вкочанети, што го прави речиси невозможно да се смени неговата положба.

6. Thunderclap – Someone Will Die

Во Ирска, се вели дека татнежот на гром во зима е знак дека некој во радиус од 30 километри (радиусот варира од регион до регион)ќе почине во следните месеци. Некои велат дека, конкретно, најважната личност што живее во тој радиус ќе умре.

Завршни зборови

Смртта носи атмосферски промени во секое семејство на кое влијае. Сепак, тоа е дел од животот и треба да го прифатиме, наместо да се обидуваме да побегнеме од него. Дождот за време на погребот е генерално добар знак, што покажува дека покојникот е врзан за рајот и е подготвен за задгробниот живот.

Leonard Collins

Кели Робинсон е искусна писателка на храна и пијалоци со страст да го истражува светот на гастрономијата. По завршувањето на својата кулинарска диплома, таа работеше во некои од врвните ресторани во земјата, усовршувајќи ги своите вештини и развивајќи длабоко ценење за уметноста на фината кујна. Денес, таа ја споделува својата љубов кон храната и пијалоците со своите читатели преку нејзиниот блог, ТЕЧНОСТИ И ЦРВИ. Кога не пишува за најновите кулинарски трендови, може да се најде како подготвува нови рецепти во својата кујна или истражува нови ресторани и барови во нејзиниот роден град Њујорк. Со проникливо непце и око за детали, Кели носи свежа перспектива во светот на храната и пијалоците, инспирирајќи ги нејзините читатели да експериментираат со нови вкусови и да уживаат во задоволствата на трпезата.