Дали можете да преминете цврста бела линија додека возите?

 Дали можете да преминете цврста бела линија додека возите?

Leonard Collins

Сè додека не патувате во странство, можеби нема да размислувате многу за правилата на патиштата. Но, дали знаевте дека додека возиме на десната страна на патот и се држиме десно, некои земји имаат правило за задржување лево? Возачкото седиште и воланот можеби се на погрешна страна! Но, дали можете да преминете цврста бела линија на патот? 90% од времето не, но зависи. Ајде да читаме меѓу редови.

Можете ли да преминете цврста бела линија?

Разбирање на ознаките на тротоарите

Патиштата обично се обележани со бели или жолти линии. Тоа може да биде континуирана линија, серија цртички или дури и двојна линија. Вообичаено, белите линии покажуваат дека сообраќајот се движи во иста насока, додека жолтите линии ги означуваат лентите што се движат во спротивни насоки. Ако линијата е со точки, можете легално да ја преминете за да ја промените лентата, но полна линија генерално значи дека не е дозволено преминување.

Но, дури и ова не е поставено во камен, бидејќи можеби ќе треба да преминете жолта линија кога излегувате на исклучување или го паркирате автомобилот. Вообичаено, треба да поминете линија - жолта или бела - кога менувате лента или претекнувате. Но, на некои патишта, претекнувањето може да биде дополнително ризично, така што ќе видите цврсти жолти линии што не треба да ги преминете ако ја цените вашата безбедност на патот.

На други места, патот има само една лента во секоја насока, така што не можете да претекнете без да влезете во спротивната лента. Ваквите патишта најверојатно ќе имаат точки со точкинаместо цврсти материи бидејќи нема начин да се користи патот без да се оди на лентата за „дојдовен сообраќај“. Мора да возите повнимателно за да избегнете директни судири. Осигурајте се дека нема да доаѓаат автомобили!

Исто така види: Дали можете да преминете цврста бела линија додека возите?

Каде ќе најдете сепак солидна бела линија? Повеќето патишта имаат цврста бела линија до тротоарот или во близина на работ на патот. Таа линија е дизајнирана да ги заштити пешаците, бидејќи преминувањето преку неа може да значи превртување некого! Трговијата ќе ве држи во правилна положба бидејќи ќе ви ги напасува гумите ако се обидете да ја поминете. Но, таа бариера не е секогаш достапна.

Правила за возење во село

Ако возите по шумска област или селски пат, на страните на патот може да има дрвја или карпест терен. Во такви случаи, цврстата бела линија може да го заштити вашиот автомобил. Без него, може да возите во остри остатоци, стебла на дрвја или дури и диви животни, па веројатно треба да избегнувате преминување. Но, ако тој маркер на рабовите е со точки, тогаш тоа е безбедно место за повлекување за возилата за итни случаи.

Слично на тоа, пешачките патеки и велосипедските патеки обично се обележани со цврсти бели линии и никогаш не треба да ги преминете ако возите. Но, дури и на истегнување со полни линии - бели или жолти - ќе најдете делови со скршени линии или празнини. Тие ги означуваат местата каде што е безбедно и легално да се излезе, да се смени лентата или да се претекнува. Автопатите често имаат цврсти линии во близина на излезните рампи.

Можеби лентата за дружењеимај и еден. Во такви случаи, цврстата бела линија ја означува патеката - лентата што оди право напред. Така, автомобилите на излезната лента не треба да преминуваат на автопатот, а автомобилите на патеката не можат да преминат на страничната лента. Овие цврсти бели линии преминуваат во точки со точки на точната точка на излез или влез. Ги спречува страничните удари од која било лента.

Можеби ќе се најдете на навидум тивок, празен пат, но сепак има цврста двојна бела линија. Или можеби има двојни цврсти жолти линии, понекогаш со црна линија меѓу нив. Овие маркери укажуваат на ризични патишта каде што преминувањето на линијата може да биде фатално без оглед на бојата. Удвојувањето е дополнителен знак за предупредување, така што е нелегално и небезбедно да се игнорира тоа!

Линии, точки и цртички

Белите линии значат дека сте на еднонасочна улица додека се жолти тие укажуваат на двонасочен сообраќај. Во САД, жолтите линии можат да го означат и левиот раб на патот, додека белите може да го означат десниот раб. Ако линиите се скршени, можете да преминете. Но, ако тие се цврсти, останете на вашата лента. Може да видите цврста бела линија во близина на исклучување. Кога влегувате или излегувате, не ја преминувајте таа линија.

Што се случува кога цврста жолта линија е спарена со скршена линија? Па, ако скршената линија е на ваша страна, можете да ја преминете. Но, ако е од другата страна, не ја преминувајте. Овие цврсти линии се безбедносна мерка и тие ви даваат до знаење дека не е паметно да се менувателенти во таа точка. Цврстите линии се вообичаени на патишта со многу остри кривини, бидејќи претекнувањето таму може да биде смртоносно.

Исто така види: Што значи кога сонувате за ѓаволот? (6 духовни значења)

Во друг пример, патот можеби има точки и полни линии, но и двете се бели. Можете да преминете (со претпазливост) ако сте на точкастата страна на линијата, но никогаш не треба да преминете од цврстата страна на белата линија. И ако сите бели линии се цврсти, не престигнувајте или менувајте лента на тој потег, иако тие бели линии укажуваат на иста насока на сообраќај.

Во сценаријата на автопат, цврстите бели линии значат „само свртување, нема престигнување!' Така, можете да ја преминете линијата на назначените исклучоци, но не можете легално да ги поминете ако возите право напред. Во повеќето случаи, не е нелегално да се премине цврста бела линија - едноставно не е добра идеја. Но, ако ве забележат како преминувате двојни бели линии (или двојни жолти линии), ќе завршите на сообраќаен суд!

Десно на патот… или можеби лево?

Кога сте возењето, жолтите и белите линии не се единствените ознаки на патот. Ќе видите сообраќајни знаци и други упатства, па измерете ги едни со други. Како пример, специјалните ленти како училишните премини може да имаат мешавина од препознатливи стилови и бои во нивните ознаки на патиштата. Одредени американски држави имаат шеми за обележување на патишта кои се специфични за таа локација.

Ајде да зборуваме за позициите на воланот. Можеби сте мислеле дека автомобилите со волан од левата страна се залеваци. Тоа не мора да е точно. Не се работи за вашата доминантна рака. Повеќе е за тоа на која страна од патот возите. Ако луѓето во вашата земја возат десно, тогаш воланот е лево. Ова се случува со повеќето американски и европски возачи.

Но, во многу земји на Комонвелтот – кои некогаш беа колонизирани од ОК – возачите ја користат левата страна на патот, што значи дека воланот им се главно на десната страна. Денес, 163 земји возат од десно, додека 76 од лево. Но, не можете секогаш да генерализирате. Јапонија вози лево додека Кина десно, па затоа е најдобро да проверите одредени состојби.

Ако возите на автопат, ќе видите многу бели линии и други сообраќајни сигнали. Бидејќи тоа е експресен пат со возачи кои се движат со екстремни брзини, треба да бидете дополнително внимателни. Може да се префрлате помеѓу лентите со точки линии, но не зумирате на цврсти бели линии. И треба да бидете уште повнимателни ако возите возило со голема популација со тие брзини.

Сообраќајни ленти и вкрстени жици

Возењето на левата или десната страна на патот влијае на тоа како и кога ќе го свртите автомобилот. Значи, дали можете да преминете цврста бела линија на патот? Не, освен ако влегувате или излегувате од патот. Но, ако претекнувате, не можете да преминете цврсти бели линии. Тие цврсти линии значат дека не можете да ја менувате лентата од која било причинана самото место, па почекајте исклучување или дел со скршени линии.

Дали вашиот автомобил е со волан на десната или левата страна? Кажете ни што преферирате (и зошто) во коментарите!

Leonard Collins

Кели Робинсон е искусна писателка на храна и пијалоци со страст да го истражува светот на гастрономијата. По завршувањето на својата кулинарска диплома, таа работеше во некои од врвните ресторани во земјата, усовршувајќи ги своите вештини и развивајќи длабоко ценење за уметноста на фината кујна. Денес, таа ја споделува својата љубов кон храната и пијалоците со своите читатели преку нејзиниот блог, ТЕЧНОСТИ И ЦРВИ. Кога не пишува за најновите кулинарски трендови, може да се најде како подготвува нови рецепти во својата кујна или истражува нови ресторани и барови во нејзиниот роден град Њујорк. Со проникливо непце и око за детали, Кели носи свежа перспектива во светот на храната и пијалоците, инспирирајќи ги нејзините читатели да експериментираат со нови вкусови и да уживаат во задоволствата на трпезата.