Сонувате да убиете некого? (13 духовни значења)

 Сонувате да убиете некого? (13 духовни значења)

Leonard Collins

Малку соништа се толку застрашувачки како оние со нечија смрт, особено кога ќе се разбудите и ќе сфатите дека вие сте тој што го извршил убиството во вашиот сон.

Сосема е природно да се чувствувате вознемиреност после таков сон, но треба да имате на ум дека соништата не се буден живот и актите на агресија од сонувачот всушност не се претвораат во акти на агресија во реалниот живот.

Сепак, што значи ако сонувате да убиете некого ? Дали треба да бидете загрижени или барем да разговарате со некого за тоа? Иако не можеме да истражуваме во секој детал од нашата потсвест во една статија, ќе се потрудиме да ги разгледаме основите на психологијата зад сонот за убиство на друга личност.

Дали тоа Сонот значи дека сте лоша личност?

За секој нормален човек со совест, сонот за убиство некого може да биде трауматично искуство. Дали ова значи дека навистина сакате да убиете друга личност? Дека сте способни за толку гнасно дело? Дали постои „лоша“ страна од вас за која не сте биле свесни цело ова време? Дали има нешто „погрешно“ со вас?

Иако технички постои можност дека сте навистина клинички психопат или социопат, ние би се осмелиле да претпоставиме дека ако сте биле, нема да бидете загрижени за такво нешто соништата. Клучните карактеристични особини на таквите луѓе се тоа што тие не чувствуваат емпатија кон другите луѓе или не се каат затоа што предизвикуваат штета на другите.

Значи, вотаа смисла, самиот факт дека сте загрижени за вашиот сон и ја читате оваа статија е самодоказ дека немате таков проблем.

Тоа е кажано, сепак потсвесно можете да сакате да убиете друга личност дури и ако немате ниту еден од двата проблема погоре. Нема да го премачкаме - по дефиниција, сонувањето за убиство на друго лице може да значи дека имате некои основни мотиви за таков чин.

Можеби имате некоја затворена агресија или тенденции на бес поради кои сте треба да се разгледа. Сепак, ова не е единственото толкување и е далеку од најверојатната. Наместо тоа, во повеќето други случаи, прашањето е многу пометафорично и емотивно.

Симболиката на сонот за убиство на некој друг

Некои луѓе сметаат дека е изненадувачки, но ова е всушност прилично вообичаен сон што многу луѓе го имаат во еден или друг момент од животот. И мотивите за таков сон може драматично да варираат. Еве неколку примери пред да навлеземе малку подетално за секоја од нив:

  1. Се плашите од вашата безбедност и сонувавте за сценарио за самоодбрана.
  2. <>
  3. 7>Постои изобилство фрустрации во вашиот живот и вашата потсвест измисли убиствен сон како начин да ја ослободите тензијата.
  4. Неодамна наидовте на многу пречки во вашиот живот кои сакате да ги отстраните од вашиот патека и вашата потсвест направи метафорична„отстранување“ во форма на насилен чин.
  5. Искудувате прилично интензивна омраза кон некоја личност или ситуација и таа омраза се манифестира во насилен сон иако не би направиле такво нешто во реалниот живот.
  6. Имате траума од минатото во вашиот живот, како што е малтретирање или малтретирање и не сте поминале доволно заздравување поради тоа, па вашиот ум се обидува да го компензира со „убивање“ на изворот на траумата .
  7. Чувствувате голем недостаток на разбирање од другите луѓе кон вас и неможноста да се изразите пред нив доведе до зголемување на фрустрацијата.
  8. Постојат луѓе или сили во вашето животот што ве влече назад и го попречува вашиот процес на лична трансформација, така што вашата потсвест на прилично досаден начин ви кажува дека треба да го отстраните таквиот „багаж“ од вашиот живот.
  9. Имате свое јас -Криза на самодоверба во последно време и треба да има аспекти од вашето внатрешно јас кои не се доволно соодветни, така што вашиот ум создава сон за убивање на овие аспекти од себе, претставувајќи ги како други луѓе.
  10. Вие во последно време го чувствувавте вашиот личен простор донекаде нарушен и вашиот ум смисли многу примарен начин да ја изрази својата фрустрација поради потребата да „отстранете“ некои луѓе од вашиот личен простор.

Во сите овие и други ситуации, сонот да убиете некого може да се чувствува како грубпретерана реакција поради мала непријатност или податлив личен проблем. И тоа е секако еден начин да се погледне.

Зошто мојот ум би сонувал за такво нешто?

Клучно е да се запамети дека нашите потсвесни умови буквално сè третираат како метафори , алегории и симболи.

Значи, иако буквалното убиство е дефинитивно ужасен чин за сечиј свесен ум, за нашата потсвест тоа е само метафора како и секоја друга.

Што повеќе, истото се однесува на многу луѓе и ликови за кои и ние сонуваме. Во голем број случаи, кога сонуваме за некој друг, било да е тоа странец или некој што го познаваме, личноста за која сонуваме е всушност метафорична претстава на чувство или аспект од нас самите што нашата потсвест се обидува точно да го одреди.

Познатиот пример „Убивање на мојот силеџија“

Ајде да го разгледаме типот на сценарио „Убивање на мојот насилник во мојот сон“. Ова е тип на соништа што милијарди луѓе го имале барем еднаш во животот и многу од нив - многу почесто. На прв поглед, се чини дека овој сон едноставно ја означува вашата желба да убиете некој што ве мачел во вашето минато. Сепак, тоа речиси никогаш не е случај.

Исто така види: Сонуваш за мртви пријатели? (8 духовни значења)

Многу потипичното толкување е дека имате преостаната болка и нерешени проблеми поради вашето малтретирање кои тежат на вашата потсвест и „сака“ да се ослободите од нив. Значи, сон да го убиеш својот врвучилишниот насилник навистина значи дека треба да ја убиете болката што ја чувствувате од тоа минато искуство, а не самата личност.

Се разбира, сето тоа е ситуационално и не можеме да понудиме прецизно читање на вашата индивидуална психа – секогаш треба да се консултирате со професионалец ако имате какви било грижи или во случаи на постојано повторувани соништа.

Но, во огромното мнозинство на случаи, сонот за убиство на некого има попрецизно и понеопасно толкување што може да да се користи за да се обезбеди увид во тоа што ве боли, наместо да биде предупредување за некоја потсвесна убиствена намера.

За да навлеземе во малку повеќе детали, сепак, да разгледаме некои други точки што може да се разгледаат.

Дополнителни фактори што треба да се земат предвид

Како и со примерот на насилникот погоре, ако ги разгледаме спецификите на сонот, обично можеме да наидеме на некои дополнителни совети за тоа што значи тоа, бидејќи може да има многу различни причини за таквите соништа.

Која е жртвата во вашиот сон?

Како што би замислиле, точниот идентитет на личноста во вашиот сон може да фрли малку светлина врз значењето на сонот . Ајде да ги разгледаме најчестите сценарија:

1. Странец

Многу често, жртвата на нашето злосторство од соништата не е некој што го познаваме, туку странец. Ова е знак дека не убивме толку „личност“, туку потсвесна метафора за некој аспект од нашиот секојдневен живот со кој се бориме. Во такви случаи,„жртвата“ не е само странец, туку е целосно безлична.

Ако сте имале таков сон, најдобриот начин да го постигнете тоа е да напишете што повеќе детали за сонот што можете штом ќе се разбудите. Тоа е затоа што контекстот на сонот е она што го има сржта на неговото значење, а не самата личност.

2. Некој со кој работиме

Други многу чести жртви во соништата за убиство се луѓето со кои работиме - нашиот шеф, колега, ривал за унапредување итн. Ова може да биде вознемирувачко бидејќи тоа се вистински луѓе со кои комуницираме на дневна основа, но значењето на таквите соништа исто така е прилично лесно да се дешифрира - тоа е само стрес поврзан со работата.

Таков сон не мора да значи дека сакате да нанесете штета на личноста, но обично е показател за хиперконкурентната природа на нашата работа. Постојат безброј индустрии кои ја третираат работата целосно нехумано - ние ја нарекуваме „мелење“, „борба“, „проект/рок за живот или смрт“ и така натаму.

Дури и кога сме на работа често користиме фрази како „Би убила дополнителен ден на овој проект“ или „Умирам да ја добијам таа промоција“. Со оглед на тоа што користиме такви фрази во нашиот буден и свесен живот, дали е чудно што нашата потсвест користи слични метафори за да ја изрази својата непријатност со сиот стрес што го акумулираме во текот на денот?

3. Член на семејството или пријател

Веројатно највознемирувачките соништа сеоние во кои го извршуваме неискажливото злосторство против член на семејството, пријател или некој друг со кој имаме блиски врски. Таквите соништа уништија многу пријателства и врски со роднините, но не мора.

Како и со нашите колеги од работа, сонот да му наштетиме на роднина не значи дека навистина сакаме да го направиме тоа. Наместо тоа, речиси секогаш укажува на едноставна фрустрација што сме ја акумулирале во нашите неодамнешни интеракции со таа личност.

Тешко е да се замисли како нешто толку едноставно како неколку негативни емоции може да предизвика таков сон, но не заборавете дека стресот кон други работи, исто така, може да се натрупа и да влијае на нашите соништа.

Во суштина, вашата потсвест може да биде како шпорет под притисок - може да има многу работи што врие во него и кога тие создаваат доволно притисок, или еден од нив може да биде првиот што ќе се пробие и ќе експлодира.

Значи, иако имате многу стрес во различни области од вашиот живот, ако неодамна сте биле фрустрирани со пријател или роднина дури и малку , несреќен сон може да излезе на површина.

Како се случи во твојот сон?

Како и со вистинските убиства, сонот за убиство на некого може да се разликува и врз основа на тоа како се случува инцидент. На пример, ножот е повеќе лично оружје и навестува повеќе лично говедско месо со лицето/прашањето со кое се занимавате.

Пиштолот, од друга страна, особено пиштолот со долг дострел, емногу повеќе безлична и обично укажува дека не се чувствувате толку лично во врска со личноста или проблемот и само чувствувате потреба да отстраните некои проблеми од вашиот живот.

Слично, ако сонувате дека сте сериски убиец , убивање сведоци по сведоци на претходни злосторства, па дури и справување со полицајци во сценарио во стилот на GTA, ова исто така укажува на повеќе безлично прашање како што е едноставното општо зголемување на стресот.

Или, може буквално да укаже дека штотуку гледавте акционен трилер на Нетфликс другата вечер - често е толку едноставно.

Дали треба да разговарате со професионалец?

Во принцип, ние го поддржуваме златното правило дека секој секогаш може да има корист од посетата на добар психолог. Без разлика дали сте сонувале да убиете некого или не, дали сте имале негативни чувства или мислите дека сте „добро“, не постои ситуација што не може да се подобри уште повеќе со посета на добар професионалец. .

Значи, ако се прашувате дали треба да гледате на таков насилен сон како знак дека е време да посетите професионалец за ментално здравје, да побарате прифаќање и да најдете начин да се справите со некоја вина или друг внатрешен проблем – да, веројатно е добра идеја да го сторите тоа.

Сфаќањето на таков сон како навестување за барање помош во најдобар случај ќе ви помогне да се справите со основното прашање за кое не сте знаеле дека постои или, на „најлошото“, ќе добиете клучен увид и помош во други областина вашиот живот, како и утеха во сознанието дека нема ништо лошо во соништата што ги гледате.

Во заклучок

Сонот за убиство на некого може да биде извор на многу неволји и непријатност во нашиот секојдневен живот, но речиси никогаш не е мрачниот предзнак каков што мислиме дека е.

Иако постојат ретки случаи во кои тоа може да означи сериозен проблем во нашата потсвест, речиси секогаш тоа само укажува на различно прашање, како на пр. како стрес, анксиозност, депресија, чувство дека сте заглавени или задржани од околностите итн.

Значи, иако не треба да се нервирате поради таков сон, сепак е мудро да размислите консултација со професионалец за тоа што може да значи и како можете да се справите со какви било основни проблеми. Ако нешто, сонот за убиство на некого може да биде еден од најдобрите симптоми и мотивации за корисни промени во животот.

Исто така види: Сонуваш за обоена змија? (9 духовни значења)

Leonard Collins

Кели Робинсон е искусна писателка на храна и пијалоци со страст да го истражува светот на гастрономијата. По завршувањето на својата кулинарска диплома, таа работеше во некои од врвните ресторани во земјата, усовршувајќи ги своите вештини и развивајќи длабоко ценење за уметноста на фината кујна. Денес, таа ја споделува својата љубов кон храната и пијалоците со своите читатели преку нејзиниот блог, ТЕЧНОСТИ И ЦРВИ. Кога не пишува за најновите кулинарски трендови, може да се најде како подготвува нови рецепти во својата кујна или истражува нови ресторани и барови во нејзиниот роден град Њујорк. Со проникливо непце и око за детали, Кели носи свежа перспектива во светот на храната и пијалоците, инспирирајќи ги нејзините читатели да експериментираат со нови вкусови и да уживаат во задоволствата на трпезата.