Умри во сон (6 духовни значења)

 Умри во сон (6 духовни значења)

Leonard Collins

Соништата отсекогаш ги фасцинирале луѓето. Долго пред Фројд да почне да ги толкува соништата во 1800-тите, луѓето сакале да знаат што значат нивните соништа. Постојат референци за соништата во многу религиозни текстови, вклучувајќи ги Библијата и Куранот.

Природно е да сакаме објаснувања за тоа што се случува во нашите соништа и можеби најинтригантните прашања вклучуваат: што значи тоа ако ние или некој друг умре во сон? Можеш ли да умреш во сон? И дали смртта во сон е лош знак?

Прочитајте за да ги најдете одговорите на овие прашања.

Што се соништата?

Полесно е да се разбере зошто би можеле да сонуваме за смрт ако прво разбереме што се соништата. Постојат пет фази во циклусот на спиење и истражувачите веруваат дека соништата најверојатно се случуваат за време на РЕМ спиењето.

РЕМ фазата

РЕМ, што значи брзо движење на очите, е петта фаза во нашиот циклус на спиење. Оваа фаза трае 20%-20% од циклусот на спиење. За време на РЕМ фазата, нашето дишење станува побрзо и поплитко, отчукувањата на срцето се зголемуваат и нашите очи грчат во различни насоки.

Ако луѓето се разбудат во оваа фаза, тие често ќе опишуваат фантастични приказни. Нивните соништа. Невронаучниците објаснија дека брзото движење на очите е веројатна причина за соништата.

Што ги создава нашите соништа?

Истражувачите дошле до неколку теории за тоа зошто сонуваме. Овие објаснувања ги вклучуваат соништата како претстава нанашите несвесни желби, начин за обработка на информациите собрани во текот на денот, одговор на случајни сигнали од телото и умот, подготовка за идни закани и форма на психотерапија.

Студија на соништата

Кога невронаучниците ги проучуваат соништата, тие се заинтересирани за структурите вклучени во производството на соништата. Тие се фокусирани на тоа како се организираат соништата и нивното раскажување. Психоанализата е повеќе заинтересирана за значењето на соништата и нивната врска со историјата на сонувачот.

Има уште многу да се научи за нашите соништа. Како и да е, состојба на сон е единствена состојба на свест која вклучува искуства од минатото и сегашноста за да се подготви за иднината. За време на спиењето, нашето его од соништата може да создаде поразителни и вознемирувачки соништа кои нè оставаат да бараме објаснување.

За да дознаете повеќе за сонот, ви го препорачуваме овој напис од Medical News Today.

Толкувања на смртните соништа

Ако соништата се начин за нашата потсвест да ги процесира настаните и да не подготви за иднината, што може да значат соништата за смртта?

Сон каде што умираш

Кога некои луѓе сонуваат за нивната смрт, тие известуваат за средби со духови чувари и чувство на мир. Други сонувале за болна смрт во ужасни ситуации. Најдобар начин да им пристапите на овие соништа е да испитате што се случува во вашиот живот.

На пример, восонувате за давење, како што е предложено во оваа статија за смртта во сон, треба да барате индиции во сонот и вашиот живот. Дали давењето во сонот може да биде симболично за да се чувствувате како да се давите, на пр. под работа, во предизвици во врската или грижи за пари во реалниот живот?

Сонот за умирање може да ја претставува и вашата подготвеност да се соочите со голема преодна фаза. Тоа би можело да симболизира збогум на нешто што го оставате зад себе, како што е вашата работа, вашиот стар дом или врска. Тоа е симболично за нови почетоци и оставање зад себе делови од вас кои повеќе не ви служат како што се старите верувања или начини на вршење на работите.

Сонот каде што ќе умрете исто така може да претставува нешто во вашиот живот што се обидувате да го или би сакал да избега. Друга порака од сонот може да биде дека сте ги игнорирале сопствените потреби во корист на другите. Време е повеќе да се фокусирате на себе. За да прочитате повеќе за овие толкувања, проверете ја оваа статија.

Сон за умирање на саканата личност

Сонот за смртта на некој што го сакаме секако е вознемирувачки. Вообичаено е да се разбудите од таков сон прашувајќи се дали тоа е претчувство. Ако сонувавте за смртта на некој што ви е драг, запрашајте се, дали се плашите да не ја изгубите таа личност, нејзиното пријателство или нејзината љубов?

Ако одговорите да, тогаш наместо застрашувачки знак, сонот најверојатно е потсетник за тоа колку е важнотаа врска е. Исто така, може да ви каже да вложите повеќе труд за да ја негувате таа врска.

Сон каде умира пријател

Ако имате пријател чии постапки или здравје предизвикуваат загриженост, сонот може едноставно се однесуваат на вашите стравови од будење. Меѓутоа, сонот може да значи и дека вашето пријателство претрпува промена и не сте сигурни каде оди. Тоа може да значи и дека повеќе би сакале да се дистанцирате од оваа личност.

Да сонувате како пријател умира не секогаш се однесува на пријателот или пријателството. Понекогаш соништата ни комуницираат на посуптилни начини и за прецизно да го протолкуваме сонот, треба да размислите што тој пријател ви претставува.

Сон за умирање на домашно милениче

Не е невообичаено да имате сон за умирање на вашето домашно милениче, особено ако е старо или болно. Меѓутоа, ако вашето домашно милениче е младо и здраво, сонот може да биде метафора за страв од губење на удобноста, сигурноста или дружењето.

Исто така види: Што значи кога сонувате за отрепки? (18 духовни значења)

Сонување за некој што починал во реалниот живот

Според оваа статија од Health Line, повеќето луѓе кои сонувале за некој што го изгубиле рекле дека соништата биле пријатни или и пријатни и вознемирувачки. Само неколку луѓе рекоа дека соништата се само вознемирувачки.

Исто така види: 10 ефективни начини да сонувате за некого

Кога сонувате за некој што умрел во реалниот живот, особено ако смртта е сè уште неодамнешна, сонот најверојатно ви помага да ја процесирате загубата . Насонот може да биде и посета за да ве води доколку личноста разговара со вас или ви покажува нешто.

Соништа каде што паѓате во вашата смрт

Овие соништа се прилично чести, а постојат различни симболички значења. Што ви кажува сонот зависи од вашата животна ситуација. Интерпретациите на овие соништа вклучуваат чувство на несигурност во животот, чувство дека немате контрола над работите и дека сте подготвени да се откажете од нешто или некого и да се ослободите.

За многу повеќе сценарија и толкувања за смртта, прочитајте ја оваа статија од The ​​Cut.

Зошто се будиме ако умреме во сон

Соништата за умирање во сон не се невообичаени. Кога повеќето луѓе сонуваат за умирање, тие известуваат дека се сеќаваат на целата приказна до моментот на смртта. И тогаш будење, токму во тој момент. Зошто се будиме кога умираме во сон?

Најверојатното објаснување е поврзано со фазата на спиење. РЕМ спиењето не е фаза кога сме во најдлабок сон, што го олеснува будењето. Смртта во сон често е стресна, а тоа предизвикува мозокот да ослободува адреналин. Напливот на адреналин е тој што ве буди.

Важно е како се чувствувате будењето

Кога толкувате смртен сон, важно е да размислите како се чувствувавте додека се разбудивте. Ако се разбудите чувствувајќи се вознемирени и исплашени, тоа може да биде затоа што се чувствувате под стрес поради промените во вашиот живот или имате страв однепознато.

Да се ​​чувствувате добро кога се будите може да биде знак дека сте се помириле со нешто во вашиот животен крај. Тоа може да биде, на пример, крај на врската, преминување од работниот век во пензија или заминување од домот од детството. Овие соништа значат дека сте подготвени да прифатите големи промени во вашиот живот.

Можете ли да умрете во сон?

Веројатно сте слушнале за популарниот мит дека ако умрете во сон, умре во реалниот живот. Тоа едноставно не е точно. Да беше, немаше да има живи луѓе да раскажуваат за соништата каде умреле. Меѓутоа, ако некој умрел откако ја сонувал својата смрт, никогаш не би дознале.

Додека повеќето луѓе се будат во моментот на нивната смрт во сон, тоа не е секогаш случај. Меѓутоа, како што објаснува овој напис од Сонување и спиење, не умирате вие, туку лик што го играте во вашиот сон.

Значи, ако ликот умре и вие продолжите да спиете, не сте мртов во сонот, само ликот умре. Сè уште сте присутни или како гледач или како друг лик.

Резиме

Соновите за смрт може да бидат вознемирувачки, но како што видовме, тие не треба да се сфаќаат буквално. Наместо тоа, соништата се начин за нашата потсвест да ги обработи работите во нашиот живот, или во сегашноста или во минатото.

Тие веројатно нема да бидат претчувства иако можат да претставуваат стравови што би можеле да ги имаме за иднината. Соништатана смртта се поверојатно поврзани со самооткривање и нови почетоци или симбол на стравот од непознатото.

Се надеваме дека опфативме сè што сакавте да знаете за смртта во соништата и дали можете да умрете во сон. Доколку имате повеќе прашања на оваа тема, напишете ги во делот за коментари.

Leonard Collins

Кели Робинсон е искусна писателка на храна и пијалоци со страст да го истражува светот на гастрономијата. По завршувањето на својата кулинарска диплома, таа работеше во некои од врвните ресторани во земјата, усовршувајќи ги своите вештини и развивајќи длабоко ценење за уметноста на фината кујна. Денес, таа ја споделува својата љубов кон храната и пијалоците со своите читатели преку нејзиниот блог, ТЕЧНОСТИ И ЦРВИ. Кога не пишува за најновите кулинарски трендови, може да се најде како подготвува нови рецепти во својата кујна или истражува нови ресторани и барови во нејзиниот роден град Њујорк. Со проникливо непце и око за детали, Кели носи свежа перспектива во светот на храната и пијалоците, инспирирајќи ги нејзините читатели да експериментираат со нови вкусови и да уживаат во задоволствата на трпезата.