Сон за дете што умира? (7 духовни значења)

 Сон за дете што умира? (7 духовни значења)

Leonard Collins

Соништата за смртта можат да бидат доста застрашувачки и вознемирувачки, без разлика дали се работи за нашата сопствена смрт, смрт на деца или поедноставно носат претчувство на смрт. Честопати тие се претставуваат како кошмари, за да може да се разбудиме во ладна пот, исплашени од она што штотуку го видовме.

За среќа, соништата за вашето дете што умира не мора да носат негативни конотации.

Сепак, препорачуваме ако неодамна сте доживеале траума или во моментот ја обработувате тагата, можеби е добра идеја да се вратите на овој напис подоцна; штом сте имале време да ги процесирате своите емоции.

Што значат општите соништа за дете што умира?

Соништата се љубопитни работи, а самиот чин на сонување не е нешто што сè уште е целосно разбрано од науката. Имајќи го кажано тоа, направивме значителен упад во науката за соништата во минатиот век.

Научивме дека, најверојатно, сонуваме за да го обработиме секој товар, значајна промена (како големи животни промени ), трауматски настани или други основни емоции кои се премногу големи за да можеме да ги решиме во будниот живот.

Кога доживуваме смрт од сон, тоа може да биде симболичен начин на нашиот мозок да ги прекине нашите врски со вознемирувачки работи во нашиот живот. Подеднакво, тоа може да биде начин да ни дадете некои строги предупредувања.

Подолу е листа на начини на кои можете да ги толкувате соништата за умирачко бебе, непознато дете кое умира или дурисонувајте како вашето дете умира.

Исто така види: Што значи кога сонувате за мртви змии? (8 духовни значења)

1. Развојни анксиозности

Како нов родител, па дури и како искусен со новороденче, природно ќе има цела низа нервози околу здравиот развој и раст на вашето дете.

Малите деца се тешки работи, а со модерната медицина, вакцинациите против болести кои некогаш биле вообичаени убијци на доенчињата и пристапот до совети од родители на интернет, не треба да се грижиме премногу.

Сепак, сон за вашиот новороденото бебе, или малото дете, умирањето е најверојатно директно поврзано со вашите сопствени стравови и вознемирености за развојот на вашето дете.

Тоа не е показател за тоа што ќе се случи, туку само дел од обидот на вашиот мозок да размисли (и со тоа исклучете го) вашиот најголем страв.

2. Загриженост за вашите методи на родителство

Нашиот потсвесен ум го користи процесот на сонување за да размислува за сценарија и да работи преку основните емоции, за да можете да се разбудите со нова перспектива за да го земете со вас во секојдневниот живот.

Еден таков пример за овој квалитет на соништата за „учење лекции“ би бил сон за умирање на дете ако негувате загриженост за вашите сопствени методи на воспитување.

Се разбира, природно е да се грижите за нашето родителство : дали воспитуваме добри деца, дали добро ги воспитуваме децата, што би можеле да мислат другите за нашиот пристап итн. Но, обично овие секојдневни видовигрижите не водат до соништа за смрт.

Исто така види: Што значи кога сонувате за стара љубов? (9 духовни значења)

Вистинското значење на таков сон во ова сценарио би било дека можеби сте покажувале некое деструктивно однесување околу вашето дете. Исто така, вие и вашиот партнер можеби поминувате низ некои значајни животни промени како предавство или развод, за кои се плашите дека ќе влијае на вашето дете.

Детето умре сонува, во овој случај, можеби начинот на кој вашиот мозок ве потсетува да обрнете внимание на емоционалната состојба на вашето младо.

3. Емоционална дистанца

Живописните соништа честопати означуваат нешто длабоко емотивно. Ова се соништата на кои најјасно се сеќаваме и кои имаат најголемо трајно влијание.

Доколку сте поминувале многу време подалеку од вашето дете или не сте биле во вистинскиот главен простор неодамна за посветете му значајно, квалитетно време на вашето дете, а потоа сон за значителна загуба - како што е физичката смрт на вашето потомство - веројатно е знак дека сте загрижени за емоционалната дистанца што сте ја создале меѓу вас.

Кога ќе се разбудите, обидете се да одвоите време за да поттикнете пријателство и дружење помеѓу вас и вашето дете, а соништата на мртвото бебе наскоро ќе исчезнат.

4. Сеќавање на болно искуство

Понекогаш соништата можат да бидат сложени и згрчени. Меѓутоа, понекогаш тие можат да бидат многу јасни: повеќе како спомени од минати настани.

Ако сте ја преживеале загубата на дете во вашиот живот– било да е тоа губење на сопственото дете, млад брат или сестра, внука или внук, или губење на дете на пријател – тогаш има добри шанси да ја сонувате оваа загуба повторно.

Таков сон би бил обид на вашиот мозок да ја обработи тагата. Затоа, може да биде здраво да ги прифатите овие соништа.

Во исто време, учењето да живеете со смртта на детето во вашиот живот е пресвртница што малку луѓе успешно ја постигнуваат. Ако се мачите, тогаш побарајте стручна помош. Лекарот можеби ќе може да обезбеди лекови (како што се помагала за спиење) или да ве упати кај терапевт за советување за тагата.

Никогаш не сте сами на вашето патување. Секогаш има и други со слични приказни. Побарајте ги и заедно споделете го вашето вистинско јас.

5. Полнолетство

Нашите деца не мора да бидат новороденчиња, бебиња уште во утробата, мали деца или мали деца за да сонуваме дека умираат. Како што знае секој родител од 20+ години, вашите грижи за вашите деца никогаш не ве напуштаат, дури и ако тие може да се смират кога ќе станат полнолетни.

Соништата за тинејџерски или пред тинејџерски деца кои умираат речиси секогаш се поврзани на нашите грижи за губење на нашите скапоцени бебиња до зрелоста. Пубертетот ќе донесе многу промени во изгледот, темпераментот и погледот кон животот на вашето дете – тоа е сосема ново поглавје за него – и тоа може да биде страшно за нас.

Сепак, како и секоја значајна промена – нова работа, финансискипромени, преселба од стара куќа во нов дом – запомнете дека промената е добра и природна и со текот на времето ќе стане сосема нормална. Вие не го губите вашето дете, туку само ги заменувате неговите лути бес од детството со тинејџерските!

Што значат конкретни сценарија од соништата за деца кои умираат?

Понекогаш, можеби имаат смртни соништа од особено вознемирувачка природа. Обично тие вклучуваат висцерални и специфични видови на смрт, и обично ние сме сведоци на нив. Овие соништа може да имаат целосно уникатно значење за оние што беа дискутирани погоре.

1. Соништа за дете кое се дави

Водата е честа карактеристика во соништата со длабоки емоционални врски. Психологот и автор Карл Јунг верувал дека соништата за давење во вода го симболизираат универзалното човечко искуство: да се биде преплавен со искуство, настани и емоции. ново дете во вашиот живот на лудиот свет околу нас. Тоа може да го претставува вашето чувство дека вашето внатрешно дете се дави и е оддалечено од вас. Или тоа може да биде поврзано со промена на животот како на пример дете да оди на училиште или на факултет.

2. Бременоста сонува за умирање на неродено бебе

Психологијата на бремената жена е област која е жално недоволно проучена. Ако сте бремени и гледате соништа како вашето неродено бебе умира во утробата или е мртво родено, овие соништаќе бидат крајно трауматични за вас.

Важно е да се запамети, сепак, дека соништата не можат да ја предвидат иднината, ниту се буквално. Тие се проекции на заспаниот мозок кој се обидува да ги обработи стресовите и стравовите кои се носат во нашиот секојдневен живот.

Соништата за мртви бебиња, додека се бремени, се сосема природни (ако се страшни). Тие ги симболизираат вашите сопствени грижи за бременоста, но не треба да се читаат повеќе од тоа.

Доколку се борите со стресовите и вознемиреноста на бременоста, ве молиме побарајте стручна помош од вашиот лекар или терапевт. Ти не си сам. Ниту вие не мора да одите сам по овој пат.

Заклучок

Соништата за мало дете што умира - било да е тоа ваше или на некој друг - природно ќе бидат трауматични по будењето . Сепак, тие ретко претставуваат нешто негативно. Наместо тоа, тие се можност за саморефлексија и интроспекција, за само-подобрување и за подобрување на односите помеѓу вас и вашето внатрешно дете, или вие и децата околу вас. Меѓутоа, ако соништата не престанат и многу ве вознемируваат, тогаш препорачуваме да побарате помош од терапевт, бидејќи може да имате некоја подлабока траума што треба да ја обработите.

ЧПП

Ако умрете во сон, дали умирате во реалниот живот?

Постои вообичаен мит за умирање во сон, кој вели дека ако треба да ја доживеете сопствената смрт во сон, тогаш виеумреле во реалниот живот. За среќа, ова апсолутно не е точно. Луѓето постојано „умираат“ во сопствените соништа и живеат совршено долг, среќен живот. Освен тоа, кога би било вистина, како би знаеле?

Дали е нормално да сонуваш мртви бебиња?

Сосема е нормално да сонуваш мртви бебиња. Всушност, сосема е нормално да сонуваш за било што на која било возраст и во која било ситуација или надворешен контекст. Вие спиете, а вашата потсвест е „одговорна“ за сонување. Дури и тогаш, сликите на кои се сеќавате се полупечени и можеби се сосема случајни. Да сонуваш мртви бебиња не е позначајно отколку да сонуваш живи.

Што можете да направите за да ги ублажите соништата за смртта?

Ако навистина се борите со честите и вознемирувачки соништа за смрт, тогаш има неколку работи што можете да ги направите за да го ублажите стресот. Можете да земате средства за спиење (апчиња за спиење), кои ќе ве заглават во подлабок сон во кој е помала веројатноста да се сеќавате на вашите соништа. Алтернативно, можете да практикувате техники за смирување пред спиење, со цел да одите на спиење со ум повеќе без стрес. Јогата, на пример, е одличен начин да се опуштите телото и умот.

Leonard Collins

Кели Робинсон е искусна писателка на храна и пијалоци со страст да го истражува светот на гастрономијата. По завршувањето на својата кулинарска диплома, таа работеше во некои од врвните ресторани во земјата, усовршувајќи ги своите вештини и развивајќи длабоко ценење за уметноста на фината кујна. Денес, таа ја споделува својата љубов кон храната и пијалоците со своите читатели преку нејзиниот блог, ТЕЧНОСТИ И ЦРВИ. Кога не пишува за најновите кулинарски трендови, може да се најде како подготвува нови рецепти во својата кујна или истражува нови ресторани и барови во нејзиниот роден град Њујорк. Со проникливо непце и око за детали, Кели носи свежа перспектива во светот на храната и пијалоците, инспирирајќи ги нејзините читатели да експериментираат со нови вкусови и да уживаат во задоволствата на трпезата.