7 Духовни значења на проѕевањето за време на молитвата

 7 Духовни значења на проѕевањето за време на молитвата

Leonard Collins

Зевањето е физиолошка активност која е вообичаена кај сите 'рбетници и вклучува вдишување и издишување воздух, како и истегнување на мускулите. Зевањето е дел од нашиот рефлексен систем, кој главно се активира неволно поради надворешни стимули. Постојат неколку објаснувања за тоа зошто зеваме, а најпопуларното е ниското ниво на кислород во нашите бели дробови.

Зевањето започнува во утробата, но првенствено е забележано кај возрасните, а помалку кај децата кога е време за спиење или за време на досадни активности. Сепак, проѕевањето често може да се случи за време на поважни активности како молитва или медитација. Значи, кое е духовното значење на проѕевањето за време на молитвата?

Во оваа статија ќе го испитаме скриеното духовно значење на зевањето за време на молитвата, што подразбира тоа и дали треба да се срамите од тоа или не.

Продолжете да читате за да дознаете повеќе за симболичните значења на зевањето!

7 Духовни значења на зевање за време на молитвата

Молитвата е витален ритуал во повеќето религии и духовни активности. Дејствува како форма на комуникација со повисоките субјекти, како и време на релаксација, саморефлексија и духовен развој. Луѓето можат да се молат сами или во група со други.

Исто така види: Сон за бубачки во косата (6 духовни значења)

Бидејќи молитвата е тивок и езотеричен чин, често се смета за несоодветно да се вознемирува некого додека се моли. Затоа, ако зевате за време на молитвата, може да се гледа како што сте виедосадно, не обрнувајќи внимание на она што е кажано, па дури и да се биде груб со другите.

Меѓутоа, некои луѓе веруваат дека зевањето за време на молитвата не е чин на грубост, туку природен дел од уморот или поспаноста. Исто така, зевањето може да се случи кога некој е многу гладен или студено. Да не зборуваме дека и зевањето се смета за заразна навика која се користи за социјална комуникација.

Зевањето за време на молитвата може да има многу симболични значења и не треба веднаш да се смета за грубост. Еве неколку вообичаени физички и духовни значења на зевањето за време на молитвата:

1. Замор

Зевањето е најчестиот физиолошки одговор на замор. Луѓето обично зеваат непосредно пред да заспијат. Значи, кога некое лице се чувствува уморно, или поради тежок ден или поради недоволно спиење, нормално е телото да покажува замор и да предизвикува проѕевање.

Друга работа што треба да се земе предвид во врска со заморот е времето од денот дека молитвата се случува. Ако некое лице се моли во раните утрински часови веднаш по будењето, поголема е веројатноста да зева додека се моли. Слично на тоа, ако некој претпочита да се моли доцна навечер непосредно пред да заспие, можно е да е уморен и да проѕева многу.

2. Стрес

Истражувањата покажаа дека зевањето е исто така типичен физиолошки одговор на ситуации кои предизвикуваат многу стрес. Доживеале неколку типови на луѓе, како војници или спортистиекстензивно проѕевање пред важни и стресни настани како претстојната битка или трка.

Кога се случува проѕевањето, лицето вовлекува многу воздух и го издишува, што ги чисти белите дробови и помага да се намали напнатоста.

0>Ако некое лице зева за време на молитвата, може да се соочи со многу поразителни емоции. Овие емоции можат да ве оптоварат, особено за време на молитвата кога сте во многу ранлива состојба.

Понекогаш всушност може да биде покорисно да зевате неколку пати наместо да го држите и да ја зголемите напнатоста. Зевањето ви овозможува да го ослободите стресот, грижата и негативната енергија што тече низ вас. Ова, пак, ќе ви овозможи повеќе да се фокусирате на вашата молитва и подлабоко да се поврзете со повисоките суштества.

Исто така види: Што значи кога гледате мртва пеперутка? (5 духовни значења)

3. Досада

Како што споменавме претходно, зевањето најмногу се поврзува со досада. Ова е поддржано и од науката, бидејќи кога ни е досадно, често дишеме плитко, намалувајќи ја оксигенацијата на мозокот. Така, нашето тело индуцира зевање како рефлексна реакција со цел да земе длабок здив и да внесе повеќе кислород.

Зевањето за време на досада е исто така еден вид социјална комуникација. Кога неколку луѓе учествуваат во одредена активност, а на еден од нив тоа му е здодевно, тие често инстинктивно зеваат за да ги информираат другите за нивната досада. Сепак, ова често се смета за неучтиво во одредени активности, како групна молитва или медитација.

Чинот на молитва не треба да бидесе смета за задолжителна должност. Наместо тоа, тоа е можност за една личност да се опушти, да се ослободи од негативните мисли и емоции и да се поврзе со својот Бог или со повисокиот ентитет. Сепак, некои луѓе се молат од обврска и не го ценат значењето на зборовите што ги рецитираат. Ова доведува до здодевност, што предизвикува нивно зевање.

4. Терморегулација

Друго објаснување од модерната неврологија зад зевањето е терморегулацијата на мозокот. Кога температурата во нашиот череп се зголемува, нашето тело го користи механизмот на зевање за да помогне да се отстрани прегреаната крв од нашиот череп.

Може да има неколку причини кои би предизвикале зголемена температура на черепот кај поединецот. Ако проѕевање страда од висок крвен притисок, стресната ситуација може да предизвика зголемен проток на крв во садовите, зголемувајќи ја температурата.

Условите на животната средина исто така можат да играат значајна улога во зголемената температура. Затворена средина како храм полн со луѓе може да биде многу жешка и да ги натера луѓето внатре да проѕеваат за да ја намалат нивната температура.

5. Духовно значење на зевањето за време на молитвата во христијанството

Зевањето за време на молитвата може да има различни духовни значења и бројни суеверија за различни религии. Во христијанството, зевањето се смета за нормална активност и не се смета за грев. Всушност, за христијаните зевањето за време на молитвата симболизира смирение ипосветеност на Бога.

Секогаш кога некој со страст го чита Светото Писмо, тоа може да го натера да зева. Потребно е многу физички и ментален напор за правилно да се прочита долга молитва. Вашиот мозок треба да биде фокусиран исклучиво на оваа задача, која бара повисоки нивоа на кислород. Така, проѕевањето најчесто овозможува длабок здив и подобра циркулација на кислород.

Друга причина за зевањето за време на молитвата во христијанството е околината каде што се случува молитвата. За време на Божествената Литургија, вратите и прозорците на црквата се чуваат затворени за да се избегне издувување на свеќите поради ветрот.

Ова доведува до топла и загушлива атмосфера, што го отежнува дишењето, особено на повозрасната личност . Затоа некои поединци понекогаш зеваат за да земат длабок здив. Дополнително, треба да се земе предвид времето од денот кога се случува молитвата. Во раните утрински часови, луѓето ќе бидат попоспиени, особено ако не можеле правилно да спијат претходната ноќ. Така, лесно е да стекнете навика да зевате. Конечно, за време на молитвата, човекот е во најрелаксирана состојба на умот. Тие ги блокираа сите свои грижи и се отворија за да се поврзат со Бога.

Меѓутоа, кога ќе ја спуштите вашата стража, злите духови често се обидуваат да ве искушаат. Затоа ќе видите некои луѓе како зеваат или дури покажуваат други физички реакции како кивање, чешање и шуга.

6.Духовно значење на зевањето за време на молитвата во исламот

Во арапските земји, постојат неколку културни верувања за зевањето додека се моли. Најчеста е дека тоа е тест од Алах. Всушност, зевањето за време на молитвата е начинот на кој сатаната се обидува да влезе во вашето тело. Кога кивате, вашето тело го истерува Сатаната.

Според пророкот, сатаната ужива големо задоволство во обидот да го сврти вниманието на верниците и да ги понижи. Тој го постигнува тоа со навлегување во нивните мисли и нарушување на нивниот фокус со искушенија како што е проѕевањето. Тој, исто така, смета дека изразите на лицето што мажите ги прават додека зеваат се особено забавни

Верниот муслиман мора да ги избегнува искушенијата на сатаната и да ја одржува својата трудољубивост. Тие мора да го држат своето проѕевање внатре што е можно подолго. Доколку стане неподносливо, веднаш треба да ја покријат устата со раце или со парче облека. Овој гест се прави во страв од влегување на сатаната во телото.

7. Духовно значење на зевањето за време на молитвата во хиндуизмот

Слично на исламот, хиндуистите веруваат дека постојат одредени зли духови познати како „бут“ кои сакаат да влезат во телото на човекот преку устата или грлото. Затоа, кога некое лице во Индија зева за време на молитвата, тоа често значи дека бутовите се обидуваат да го нападнат неговото тело.

Сепак, тоа може да значи и дека дел од душата се обидува да го напушти телото. Така, секој треба да бидевнимателен, бидејќи може да биде предизвик да се врати изгубеното парче од душата.

Препорачана практика што повеќето луѓе ја следат за да го избегнат ова е да ја стават раката пред устата за да престанат да зеваат. Тие, исто така, ги кршат прстите за да ги истераат духовите или викаат „Нарајан“ (што значи „Добар Бог“).

Заклучок

Сè на сè, зевањето е природен физиолошки одговор дека нашиот телото користи кога е во неволја. Ова значи дека тоа може да се појави рефлексно во секое време, особено кога се чувствуваме порелаксирано и сме ја изневериле нашата стража.

Постојат многу причини зошто некој се проѕева за време на молитвата. Повеќето од нив се физиолошки, како што се анксиозност, непријатност, замор или досада. Но, зад ова има и некои духовни значења, како што се злите ентитети кои се обидуваат да влезат во вашето тело.

Во секој случај, зевањето додека се молите главно се смета за безопасно и нормално. Да не зборуваме дека понекогаш е вообичаена практика да покажете дека сте постигнале длабока врска со некој повисок ентитет и дека се подготвувате да добиете духовно водство.

Leonard Collins

Кели Робинсон е искусна писателка на храна и пијалоци со страст да го истражува светот на гастрономијата. По завршувањето на својата кулинарска диплома, таа работеше во некои од врвните ресторани во земјата, усовршувајќи ги своите вештини и развивајќи длабоко ценење за уметноста на фината кујна. Денес, таа ја споделува својата љубов кон храната и пијалоците со своите читатели преку нејзиниот блог, ТЕЧНОСТИ И ЦРВИ. Кога не пишува за најновите кулинарски трендови, може да се најде како подготвува нови рецепти во својата кујна или истражува нови ресторани и барови во нејзиниот роден град Њујорк. Со проникливо непце и око за детали, Кели носи свежа перспектива во светот на храната и пијалоците, инспирирајќи ги нејзините читатели да експериментираат со нови вкусови и да уживаат во задоволствата на трпезата.