Hvornår kan jeg spise fast føde efter tandudtrækning? (Tips til efterbehandling)

 Hvornår kan jeg spise fast føde efter tandudtrækning? (Tips til efterbehandling)

Leonard Collins

Ideelt set bør du besøge tandlægen to gange om året for at sikre din generelle tandsundhed. Men det er ikke alle, der har råd til det, og tandlæger kan være skræmmende! Så de fleste mennesker undgår tandklinikken, medmindre det er en nødsituation - ingen fordømmelse her! Men det gør betyder, at du kun ender der for at få foretaget ekstraktioner.

Se også: Drøm om en død person, der taler til dig? (7 spirituelle betydninger)

Når du forbereder dig på at få fjernet din tand, vil du spekulere på ... hvornår kan jeg spise fast føde efter tandudtrækning? Tandlæger anbefaler at vente 24 timer , og selv da anbefaler de, at du spiser bløde fødevarer. Lad os se nærmere på dine kostbehov efter en tandudtrækning.

Hvornår kan jeg spise fast føde efter fjernelse af visdomstænder?

Appetit Problemer

Når du skal til tandlæge, forventer du sikkert mærkelige lugte, overraskende lyde og en masse smerte. Så du er allerede urolig. Men da du læser denne artikel, er du begyndt at forberede dig psykologisk på behandlingen, og det er det vigtigste skridt. Desuden er tandpleje ikke så slemt som tidligere. Du kan få laserudtrækning eller søvntandpleje som muligheder.

Tandlasere er ikke så skræmmende, som de lyder. De heler typisk hurtigere og gør mindre ondt end manuel udtrækning. Og med søvntandpleje forbliver du vågen, men du vil føle dig rolig, døsig og nogle gange lidt fnisende, så det fjerner det meste af ubehaget fra din behandling. Men selv ved manuel behandling vil en god tandlæge give dig den rette dosis af tandbedøvelse.

For de fleste patienter kommer problemet efter, at du har forladt klinikken. Når den bedøvende medicin er gået af, vil du ikke have det særlig godt. Din tandlæge vil give dig smertestillende medicin til at håndtere smerten og råde dig til at undgå varm mad, sure retter eller krydret mad. Disse kan forårsage irritation. Men i betragtning af din ømhed og helingsprocessen er det muligt, at du ikke er sulten, før din kæbe er faldet til ro.

Suppe til dig!

Når din tand er trukket ud, skal du vente mindst 24 timer, før du spiser fast føde for at undgå at genere udtrækningsstedet. Det betyder ikke, at du skal sulte. Begynd med slurry snacks som f.eks. soft-serve is, yoghurt, smoothies, creme fraiche eller hummus. I betragtning af din prøvelse har du lov til at spise søde sager! Men suppe kan være nyttigt, fordi du kan få masser af næringsstoffer i den.

Efter tandudtrækning er dine tænder og dit tandkød ret følsomme, så alt, hvad du spiser eller drikker, skal være varmt. Kølede snacks kan være nyttige, fordi de lindrer det ømme væv og kan være let bedøvende, hvilket også hjælper på smerterne. Men du kan være følsom over for sukker og temperatur, så prøv en lille mængde for at se, om dine ømme tænder kan klare det - isen kan svie!

Tyg langsomt og forsigtigt for at undgå direkte kontakt med såret. Din tunge kan flytte maden til siderne af munden, hvilket gør mindre ondt. Prøv at skylle med varmt saltvand for at løsne eventuelle madpartikler - skyll en kop vand med en teskefuld salt. Dette naturlige desinfektionsmiddel lindrer betændelse og ubehag. Alternativt kan du få en skylleprøjte fra klinikken.

Glæden ved at grine med tænder

Hvilken af dine tænder blev trukket ud? Hvis din ekstraktion skyldes et hul i tanden, har du måske fået en fyldning og/eller en rodbehandling tidligere. Hvis tanden fik yderligere skader efter den første behandling, kan tandlægen anbefale ekstraktion. Men hvis du ventede til det sidste øjeblik med at gå på klinikken (som de fleste patienter gør), havde tandlægen ikke tid til at redde tanden.

På den anden side kan det være, at du har fået fjernet visdomstænder. Denne mundkirurgi indebærer ofte, at der bores i kæbeknoglen. Så selv efter at såret er fyldt ud, kan din knoglestruktur stadig føles øm. Og fordi disse sår er bagtil, kan det også være svært at tale. Men brug ikke sugerør, for suget kan få din socketprop til at løsne sig, opløses eller falde af!

Hvis den manglende tand sidder fortil, kan du bruge en ske med langt skaft (eller spisepinde!) for at undgå at genere såret. Men hvis det er kindtænder, præmolarer eller visdomstænder, skal du være mere forsigtig, når du spiser. Gå ikke i panik endnu! Husk, at spædbørn spiser ret godt, før deres første tænder vokser! Så du kan tygge den rigtige slags mad, hvis du manøvrerer dit tandkød.

Blandet ernæring

Når du er ved at komme dig efter din tandudtrækning, er din blender din nye bedste ven. Du kan tilberede stort set alle de måltider, du kan lide, og derefter køre dem gennem en foodprocessor. Tag dig god tid og leg med konsistensen og lad din madopløsning blive tykkere for hver dag, indtil du kan spise den ublandet. Du kan også gnide dine tandkødstykker med kolde gulerødder eller selleristænger.

Det kan føles fjollet, men det virker på småbørn, der får tænder, og det er en sund måde at køle dine sår på. Det vil også forberede dig psykologisk på fast føde, da din tunge vil opfange smagen og konsistensen. Du må bare ikke gnide for hårdt - du vil ikke åbne såret! Kold gelé er lige så nyttig. Du kan prøve at rulle den rundt i munden for at udnytte den beroligende effekt.

Disse løsninger kan være nyttige, men du savner sikkert dine bøffer og sandwiches. Du drømmer måske om burgere og skriger stille og roligt. Og du vil blive ved med at ringe til klinikken eller søge på Google for at finde ud af, hvornår du kan spise fast føde igen. Efter din ekstraktion skal du spise blødt og blødt mad i en uge eller deromkring og derefter gradvist genindføre fast føde.

Men i de første 24 timer skal du holde dig til tykke flydende retter og fylde op med bløde snacks. På dag 2 kan du eksperimentere med risotto, brød dyppet i te eller pasta i sovs. Hold smagen mild for at undgå at chokere dit system. Mosede frugter som bananer, papaya, avocado eller æblemos er sikre, og du kan mose dem med bagsiden af din ske før hver bid.

Sikre faste stoffer efter udtrækning af visdomstænder

Du har overlevet de første 24 timer, og du er begyndt at blive sulten. Hvilke muligheder har du for at få fast føde, der ikke forstyrrer dit tandudtrækningssted? Her er nogle idéer, du kan prøve:

Se også: Hvad betyder det, når du drømmer om et gammelt crush? (9 spirituelle betydninger)
  • Purerede grøntsager - Frugt- og grøntsagsmos er det bedste middel til at vænne spædbørn fra, og du kan lave det så glat eller groft, som du vil. Du kan købe kommerciel babymad i butikken eller bruge en blender, en moser eller en træske til at lave maden derhjemme.
  • Kartoffelmos - Tykkelsen og konsistensen afhænger af din smag, så du kan justere den efterhånden. Du kan erstatte kartoflerne med tofu, blomkål, pastinak, græskar, kålroer, roer, rutabaga eller squash, og for at få lidt sødme og farve kan du prøve med ube eller lilla yams.
  • Budding - Budding er et samlebegreb, der dækker over mange forskellige desserter. Du kan lave den derhjemme eller købe en krukke i butikken. Og alt efter hvad du kan lide, kan din budding være sød eller salte. Prøv risbudding med mælk, men brug større rosiner.
  • Bløde æg - Måske foretrækker du æg, der er flydende, og i så fald kan du nyde dem umiddelbart efter tandudtrækningen. Sørg bare for, at æggene ikke er varme. Men selv hvis du foretrækker faste, faste æg, kan du lave røræg eller pochere dem. Blødkogte æg er også gode.
  • Tyk mejeri - Græsk yoghurt er mere fast end andre slags yoghurt, så det er et godt valg. Hytteost, ricotta, paneer, mozzarella og smøreost er lige så sikre. Du kan stadig spise en hårdere ost, hvis du smelter den over maden, men den skal være lunken.
  • Vegansk ost - Hvis din livsstil udelukker mælkeprodukter, er der gode chancer for, at du ved, hvordan du kan lave vegansk ost derhjemme. Fordelen er, at du kan gøre din ost så blød eller hård, som du ønsker det. Men hvis din ost har en nøddeagtig base, skal du sørge for at purere stykkerne.
  • Havregryn - De fleste kulturer har en eller anden form for grøde i deres kost, hvad enten det er havregryn, majsgrød, majsgrød, melmos eller blødgjorte cornflakes. De er sunde at gå til efter tandudtrækninger, og du kan spise en lunken skål lige efter din procedure.
  • Fisk - Du skal måske holde dig fra kød i et stykke tid, men når fisk er godt tilberedt, er den blød og skællet, så det er et sikkert valg efter tandudtrækning. Vælg fiskefrikadeller, fileter eller tynde skiver for at undgå ben og skind. Fiskefingre fungerer ikke, fordi de er panerede og sprøde.
  • Bælgplanter - Nogle mennesker kan lide deres bælgfrugter bløde og grødet, så hvis du spiser dine bælgfrugter på den måde, er de en passende fast føde. Du kan vælge mellem bønner, ærter og linser. Du skal koge, gryde eller dampe dem, indtil de får en god konsistens. Brug milde krydderier.

Hurtigt advarsel: Den første faste spise, som din tandlæge måske foreslår - ironisk nok - er is. Det er nok det eneste tidspunkt, hvor medicinske eksperter anbefaler det, både af praktiske og psykologiske årsager. Og ja, froyo tæller også. Men gå ikke amok med toppings. Al den frugt og de smukke drys kan nemt sætte sig fast i dit sår, og så er du tilbage i tandlægestolen!

Hold din væskebalance ved lige

Selv om fast føde er vigtig, er væske endnu vigtigere. Hvis du ikke får nok, kan du udvikle tørre fødder, en tilstand, hvor såret ikke heler ordentligt. Husk, at tandudtrækninger efterlader et hul i tandkødet. Du har brug for din blodprop til at dække det åbne sår. Det giver knoglen og det bløde væv mulighed for at vokse igen. Ellers kan du få en infektion.

For at forbedre helingen skal du holde dig fra alt, der kan påvirke blodproppen. Hvis du drikker eller ryger, skal du holde en pause i 48 timer til en uge. Sugerør og damp kan også ryste blodproppen. De kan også forårsage tørre fødder og andre komplikationer, så brug i stedet en lang ske, gaffel eller spisepinde. Spis i mindre bidder for at undgå at belaste din kæbe - den kan ikke åbnes så bredt!

Her er en faktor, som du måske ikke har overvejet - menstruationsspørgsmål. Tidspunktet for tandudtrækningen kan påvirke smerteniveauet og helingstiden. Få indgrebet så hurtigt som muligt efter din menstruation - det er der, hvor dine hormoner er lavest. Og hvis du tager p-piller, skal du også tale med din gynækolog, da hormonerne kan forsinke helingen og udløse tørre huller.

At blive klistret med det!

Hvornår kan jeg spise fast føde efter tandudtrækning? Du kan roligt spise fast føde dagen efter, at du har fået fjernet din tand. Begynd med blød mad som kartoffelmos eller dampede grøntsager. Husk, at nikotin, alkohol og sodavand påvirker dit sår. Hold dig væk i nogle dage.

Leonard Collins

Kelly Robinson er en erfaren mad- og drikkeforfatter med en passion for at udforske gastronomiens verden. Efter at have afsluttet sin kulinariske uddannelse, arbejdede hun i nogle af de bedste restauranter i landet, finpudsede sine færdigheder og udviklede en dyb forståelse for kunsten at det fine køkken. I dag deler hun sin kærlighed til mad og drikke med sine læsere gennem sin blog, LIQUIDS AND SOLIDS. Når hun ikke skriver om de seneste kulinariske trends, kan hun blive fundet ved at lave nye opskrifter i sit køkken eller udforske nye restauranter og barer i sin hjemby, New York City. Med en kræsen gane og øje for detaljer bringer Kelly et frisk perspektiv til mad- og drikkeverdenen og inspirerer sine læsere til at eksperimentere med nye smagsvarianter og nyde bordets fornøjelser.